Ziua românilor de pretutindeni, marcată prin diverse evenimente
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită din 2015, în ultima duminică a lunii mai.
Articol de Radiojurnal, 28 Mai 2016, 15:04
Ziua românilor de pretutindeni este marcată în acest sfârşit de săptămână prin mai multe evenimente la care participă reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din ţările vecine şi din Balcani. În Capitală, meşteri, interpreţi şi instrumentişti populari participă la un Târg al tradiţiilor, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti".
Vor mai avea loc o conferinţă pe tema identităţii naţionale în străinătate şi despre rolul educaţiei româneşti, dar şi concerte şi spectacole de dans popular. Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Ministerul de Externe. Şi la Cernăuţi este anunţat un spectacol folcloric, la care participă artişti din România, Ucraina şi Republica Moldova.
Potrivit corespondentei Radio România Actualităţi, Mihaela Buculei, evenimentul va începe la ora 16:00.
Reporter: Mihaela Buculei - Nume mari ale folclorului românesc vor evolua pe scena Filarmonicii Naţionale de Stat din Cernăuţi, la invitaţia talentatului interpret Ilie Caraş, originar din satul Robcea, regiunea Cernăuţi.
Vor cânta românilor din Nordul Bucovinei, interpreţi de renume care vor fi acompaniaţi în acest concert, de Orchestra Naţională a Societăţii Române de Radiodifuziune, dirijor Adrian Grigoraş.
În cadrul spectacolului, tânărul artist Ilie Caraş, laureat al marilor festivaluri de folclor din România, dar şi din străinătate, îşi va lansa primul compact disc: "M-a cuprins un dor de acasă" - realizat cu Orchestra Naţională "Lăutarii din Chişinău", dirijor maestrul Nicolae Botgros.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din afara ţării şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni.
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită din 2015, în ultima duminică a lunii mai.