Georgia Meloni, discuţie faţă-în-faţă cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă, 17 aprilie
O zi mai târziu, la Roma, premierul Italiei va discuta cu vicepreşedintele american J.D. Vance.

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2025, 23:17
Ideea solidarităţii priveşte în mod direct Italia. Joia viitoare, premierul italian Giorgia Meloni are reprogramată o discuţie faţă-în-faţă cu preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, pentru ca la o zi mai târziu, la Roma, să îl primească pe vicepreşedintele american J.D. Vance. Aceste vizite nu sunt bine primite de alţi lideri europeni, chiar dacă Meloni, de dreapta, s-a prezentat ca o posibilă punte între Europa şi administraţia Trump, pe fondul intensificării relaţiilor la vârf dintre Statele Unite şi Italia, europenii se tem pentru o eventuală fragilizare a unităţii continentului în faţa presiunilor Washington-ului.
De la Roma, a transmis corespondenta RRA, Elena Postelnicu:
Viitoarea călătorie a premierului italian Giorgia Meloni, de la 17 aprilie, la Casa Albă, pentru a discuta cu preşedintele american Donald Trump este văzută de alţi lideri ca o ameninţare care ar putea să submineze unitatea europeană împotriva tarifelor americane. Chiar şi în peninsulă, reprezentanţii opoziţiei nu văd prea bine această deplasare a şefului executivului la Washington, mai ales în acest moment critic. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în coaliţia guvernamentală. Vicepremierul şi ministru de externe Antonio Tajani a subliniat în repetate rânduri faptul că misiunea prim-ministrului Meloni în Statele Unite ale Americii şi bunele relaţii cu administraţia Trump ar putea încuraja dialogul între Uniunea Europeană şi Statele Unite, cu scopul de a evita un război comercial. Numai astăzi, un atac verbal dur a fost făcut de secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein - "Mai întâi, Trump ne numeşte paraziţi pe noi, italienii şi europenii, iar guvernul Meloni pare a fi surd, aplecând capul".
Apoi, în aceeaşi zi în care Giorgia Meloni anunţă triumfătoare că va fi primită de Trump, la 17 aprilie, preşedintele american îi insultă cu cuvinte irepetabile pe cei care propun o întâlnire pentru a dezamorsa o criză financiară şi economică globală generată de politica sa privind taxele. Comentează Schlein pe reţelele de socializare, completând că citez: "patrioţii autointitulaţi îşi pleacă încă o dată capul şi expun întreprinderile şi lucrătorii la riscuri enorme şi la o prăbuşire a credibilităţii noastre internaţionale. Italia nu poate face ace astre impresie". Interesant este că, la o zi după întâlnirea de la Casa Albă, Giorgia Meloni îl va primi la guvernul de la Roma pe vicepreşedintele american James David Vance, o vizită văzută destul de rău de liderii celorlalte ţări europene.
De altă parte, în aceste zile, pe plan naţional, Giorgia Meloni propune partenerilor sociali un pact pentru a face front comun cu privire la noua situaţie economică delicată cu care se confruntă ţara şi activarea unor mese de lucru pentru a găsi măsuri adecvate pentru a consolida competitivitatea sectorului antreprenorial italian. Pachetul pus în aplicare de guvern este împărţit într-o serie de intervenţii. Am identificat aproximativ 14 miliarde de euro în cadrul pachetului financiar al redresării italiene şi al viitoarei sale revizuirii, care pot fi remodelate pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă şi pentru a creşte eficienţa productivităţii, a explicat Meloni. La aceste resurse se adaugă aproximativ 11 miliarde din fondurile de coeziune, care în intenţiile executivului, pot fi reprogramate în favoarea companiilor, lucrătorilor şi sectoarelor care sunt cele mai afectate.