Întâlnire la Washington între preşedintele Donald Trump şi premierul italian Giorgia Meloni
Preşedintele Trump s-a declarat 100% sigur că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale.

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Aprilie 2025, 23:45
Preşedintele american, Donald Trump, a avut astăzi o întrevedere la Casa Albă cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, în care s-a declarat 100% sigur că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale. Acest lucru a fost confirmat şi de premierul Meloni, care a caracterizat Statele Unite drept un partener de încredere. Cei doi lideri s-au întâlnit în contextul în care relaţiile dintre Washington şi Bruxelles sunt tensionate din cauza războiului comercial declanşat de liderul de la Casa Albă. În Biroul Oval, Donald Trump a dat asigurări că Statele Unite vor încheia un acord foarte bun şi cu China, dar a adăugat că, deşi se aşteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbeşte să facă acest lucru.
Corespondenţă de la Roma realizată de Elena Postelnicu:
Concretizare, pragmatism şi luciditate - cu aceste substantive în minte, premierul italian Giorgia Meloni a ajuns la Casa Albă pentru a treia oară în ultimele cinci luni, însă parcă ar fi fost pentru prima dată, atât de grea a fost misiunea sa. O premieră absolută, deoarece nu mai este nevoie să spunem, traversează interese globale şi nu doar bilaterale. Un moment istoric - scrie presa din Peninsulă - care arde, dar totul este incert. Tarifele impuse şi îngheţate de Trump, ca şi negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina, complicate de ieşirile mohorâte ale preşedintelui american şi de bombele lui Vladimir Putin. Acestea au fost cele două dosare principale la care a lucrat Meloni în ultimele zile. Pe ambele dosare a pregătit o propunere pentru Trump, unul pentru a facilita o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar celălalt pentru a detalia ideea sa de a acorda Kievului un scut militar pe modelul Articolului 5 din NATO.
O întâlnire dificilă, în condiţiile în care Meloni este primul lider european care are posibilitatea de a discuta faţă în faţă cu Donald Trump, după ziua în care au fost anunţate oficial taxele vamale de 20% pentru Europa şi restul lumii, în prezent parţial suspendate. Meloni a fost nevoită să apere simultan interesele de afaceri italiene, să reafirme apropierea Peninsulei de Statele Unite şi să evite crearea unei rupturi interne în cadrul Uniunii Europene. Sarcina este una dificilă, având în vedere că acestea sunt obiective greu de atins şi şi mai greu de conciliat. Coaliţia guvernamentală de la Roma este cunoscută ca având opinii contradictorii. Liga lui Matteo Salvini militează pentru negocieri bilaterale, în timp ce Forza Italia a lui Antonio Tajani insistă asupra unei poziţii coordonate cu Uniunea Europeană. Prima cale este impracticabilă, deoarece politica actuală comercială este o competenţă exclusivă a Uniunii. În plus, solicitarea de scutiri pentru produsele italiene ar crea o ruptură internă în cadrul Uniunii Europene, ar izola Italia şi i-ar reduce influenţa în negocierile privind dosare cruciale, cum ar fi posibila relaxare a Pactului de Stabilitate şi Creştere sau utilizarea resurselor comune pentru sprijinirea investiţiilor în. Apărare.
Prin urmare, Meloni va încerca în continuare să dialogheze cu Washingtonul pe teme în care crede că poate obţine sprijinul cel puţin al unora dintre partenerii săi europeni. Şi în această seară, dar şi pe viitor, mesajul său central nu poate fi decât insistenţa sa de a consolida relaţia transatlantică, şi anume concurenţa cu China şi un acord de creştere a importurilor de bunuri americane în Uniunea Europeană. Ministrul Apărării, Guido Crosetto, este optimist. Această discuţie dintre Meloni şi Trump oferă posibilitatea Italiei şi Europei de a retuşa fire pe care nu le putem desface. Europa şi Statele Unite ale Americii nu îşi pot separa drumurile. Occidentul a fost important pentru cuceririle sociale pe care le-a realizat în Europa şi pe care a încercat să le răspândească în întreaga lume. Acest rol trebuie apărat şi călătoria Giorgiei Meloni este una dintre pietrele de temelie pentru a face acest lucru, a adăugat ministrul, care a subliniat, de asemenea, momentul de mare dificultate în care se încadrează reuniunea cu o tragere de mânecă între Statele Unite ale Americii şi China, care riscă să aibă un impact asupra întregii lumi şi care vede Europa cea mai slabă, o oală de fier în mijlocul vaselor de fier.
Misiunea Giorgiei Meloni a fost pregătită în strânsă coordonare cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Orice iniţiativă care facilitează confruntarea este bine primită de instituţiile europene, care nu ezită să pună mizele. Competenţa de a negocia asupra tarifelor comerciale aparţine Comisiei Europene.