Spania este ţara europeană cu cei mai mulţi imigranţi marocani şi columbieni
Uniunea Europeană introduce Marocul, Columbia şi Tunisia pe lista ţărilor sigure, măsură care permite expulzarea imigranţilor ilegali proveniţi de aici direct în ţările de origine.

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Aprilie 2025, 23:43
Uniunea Europeană introduce state noi pe lista ţărilor sigure: Marocul, Columbia şi Tunisia. Ca efect imediat al acestei măsuri este posibilitatea de a expulza imigranţii ilegali proveniţi de aici direct în ţările de origine.
Este o decizie importantă, mai ales că sunt ţări europene în care fluxul de astfel de imigranţi este foarte mare, după cum explică, din Spania, corespondentul RRA Alin Petrică: Spania este ţara europeană cu cei mai mulţi imigranţi marocani şi columbieni. Mulţi vin cu acte în regulă, urmând legile şi căile oficiale, care sunt, în cele două cazuri, relativ uşor de respectat. Însă în fiecare an intră pe teritoriul Spaniei şi zeci de mii de migranţi ilegali. Anul trecut au 64.000, un record. De altfel, în ultimii 10 ani acest număr a tot crescut. De exemplu, în 2018 au fost 32.000, iar în 2023 52.000. În acest moment este estimat că în Spania sunt peste 600.000 de emigranţi care nu au statut legal. Un sfert dintre aceştia sunt marocani şi tot un sfert sunt columbieni. Marocanii au venit în special în cele două oraşe enclave spaniole Ceuta şi Melilla, forţând punctele de trecere. În cazul columbienilor este diferit. Ei au venit aici legal, cu contract de muncă, iar la expirarea acestuia nu s-au mai întors acasă.
Decizia Uniunii Europene este un act comun care dublează în multe cazuri decizii separate ale statelor naţionale. Spania a decis în urmă cu mai mulţi ani că ambele state sunt sigure. Ar însemna că decizia de expulzare este relativ rapid de luat, însă în cele două situaţii este complicat. Marocul nu a fost niciodată un partener care a respectat regulile diplomatice. Au fost momente punctuale în care chiar a încurajat astfel de migranţi să asalteze graniţa comună. Mai mult, a acceptat doar opt procente din emigranţii ilegali care ar fi trebuit să se întoarcă. Columbia este într-o situaţie similară. Lipsa unui acord de expulzare îngreunează procesul, plus costurile foarte ridicate cu transportul fac acest gest aproape imposibil.
Analiştii care scriu în presa din Madrid vorbesc de trei efecte posibile. În primul rând va fi o eficientizare a procesului de acordare de azil. Spania, ca şi celelalte ţări, va putea expulza fără a exista suspiciunea încălcării legislaţiei europene. O altă consecinţă ar fi tensionarea relaţiilor cu Marocul. De multe ori, Rabatul a fost foarte atent la drepturile propriilor cetăţeni şi pentru a-şi exprima nemulţumirile a folosit instrumente diplomatice considerate de mulţi un şantaj, cum ar fi însăşi migraţia legală sau şicanarea flotelor de pescuit din largul coastelor sale. În plus, sunt prevăzute tensiuni interne, mai ales că sunt comunităţi foarte mari în ţări precum Spania, iar expulzarea ar alimenta unele nemulţumiri sociale.