Magistrații cer o întâlnire pe tema reformei sistemului de pensii în sistemul judiciar
Întâlnirea e solicitată după ce mai mulți lideri politici, inclusiv premierul, au semnat o inițiativă legislativă prin care, printre altele, ar urma să se majoreze vârsta de pensionare a magistraților.
Articol de Sorin Croitorescu, 09 Aprilie 2025, 22:25
Şefii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi şi Parchetului General au cerut liderilor coaliţiei de guvernare organizarea de urgenţă a unei întâlni pe tema proiectelor privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Este vorba despre o iniţiativă legislativă, depusă la Camera Deputaţilor, semnată de Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian.
Reporter: Documentul prevede că, de la 1 ianuarie anul viitor, magistraţii şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot primi pensie de serviciu numai dacă au minim 25 de ani vechime în aceste funcţii şi vârsta de cel puţin 48 de ani.
Potrivit legii statutului judecătorilor şi procurorilor, începând din 2045 şi din aceste funcţii se va ieşi la pensie la 65 de ani, iar până atunci vârsta de pensionare creşte progresiv.
De asemenea, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare decât venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Iniţiatorii au explicat în expunerea de motive că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede că pensiile de serviciu trebuie reformate astfel încât să se corecteze inechităţile dintre pensionarii din justiţie şi cei din sistemul public de pensii.