Grecia pregăteşte un plan alternativ de gestionare a crizelor, deja examinat de firmele de turism
Tarifele impuse de Donald Trump nu vor afecta turismul grec în mod direct, dar vor crea un mediu internaţional mai costisitor.

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2025, 23:38
Pe fondul noilor iniţiative ale administraţiei Trump, Grecia pregăteşte un plan alternativ de gestionare a crizelor, care deja este examinat de firmele de turism. Proiectul include o abordare turistică axată pe pieţele din Asia, India şi alte destinaţii îndepărtate, dar şi o reconfigurare a strategiei companiei "Aegean" privind rutele aeriene şi costul biletelor de zbor. Se ia în calcul şi o diversificare a produselor prin dezvoltarea formelor speciale de turism, precum agroturismul sau turismul medical.
Corespondenţă din Atena, realizată de Michaela Lambrinidou:
Turismul reprezintă unul din pilonii principali ai economiei greceşti, contribuind semnificativ la produsul intern brut şi oferind locuri de muncă pentru mii de cetăţeni. Iar Grecia este firesc să fie preocupată de impactul şi efectele secundare asupra turismului ca urmare a tarifelor impuse de Donald Trump, deşi turismul şi politica comercială internaţională nu sunt întotdeauna asociate direct în dezbaterea publică. Deşi turismul nu este o ţintă directă a acestei politici, urmată de Statele Unite în noul context economic internaţional, va influenţa în cele din urmă fluxurile turistice, investiţiile şi sustenabilitatea întreprinderilor turistice. Tarifele impuse de Donald Trump nu vor afecta turismul grec în mod direct, dar vor crea un mediu internaţional mai stabilit şi mai costisitor, care va influenţa cererea din pieţele cheie, costurile de funcţionare ale afacerilor turistice şi capacitatea de planificare pe termen lung.
Pentru o ţară precum Grecia, care se bazează intens pe turism şi investiţii internaţionale, astfel de efecte secundare trebuie analizate atent în cadrul unei strategii de dezvoltare turistică. Perturbarea lanţurilor de aprovizionare internaţională va duce la creşterea costurilor pentru echipamente, precum materiale de producţie sau aparate necesare hotelurilor şi altor afaceri turistice. Aceste costuri fie vor fi transferate clienţilor, fie vor reduce capacitatea de investiţii a întreprinderilor mici şi mijlocii ale ţării, iar dacă ţările europene se vor confrunta şi ele cu o pierdere a veniturilor din cauza tarifelor ridicate, a creşterii costurilor de călătorie sau a reducerii zborurilor, atunci acest lucru poate afecta turismul grec, care aşteaptă mult de la cetăţenii europeni şi, fireşte, şi de la cei americani.
Din acest motiv este necesar un plan B, un plan alternativ de gestionare a crizelor, care deja este examinat de întreprinderile turistice din Grecia. Deşi perspectivele din acest an par foarte promiţătoare, /preşedintele Asociaţiei Pan Elene Turistice SETEI, Iannis Parasis/, în cadrul unui eveniment turistic organizat la Atena, a remarcat că elementele principale ale unui astfel de plan ar putea include o abordare turistică axată pe pieţele din Asia, precum India şi alte destinaţii îndepărtare, o reconfigurare a strategiei companiei aeriene "Aegean" privind rutele aeriene şi costul biletelor, precum şi o diversificare a produsului turistic prin dezvoltarea formelor speciale de turism, precum agro-turismul, turismul medical sau cel bazat pe experienţe autentice pe toată durata anului. Grecia nu poate depinde unilateral de turism sau de anumite ţări. Existenţa unui plan B nu doar că va proteja economia de potenţiale crize, ci va consolida şi rezilienţa modelului turistic al ţării.