Zeci de copii au ajuns la spital, în urma unei provocări pe TikTok
Medicii atrag atenția că unii dintre copii au avut nevoie de intervenții chirurgicale complexe, iar vindecarea durează cel puțin o lună.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2024, 07:33
O nouă provocare pe TikTok pune în pericol viața minorilor.
Zeci de copii au ajuns doar în ultimele zile la camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală, cu facturi și traumatisme grave.
Doi copii au fost deja operați. Medicii atrag atenția că numărul victimelor va continua să crească, dacă nu se iau rapid măsuri.
Provocarea care face victime de această dată începe cu un dans, o joacă sau alergare, în care unul dintre copii face un salt cu o mână în față, după gestul cunoscutului personaj Superman.
El este susținut de doi colegi și lăsat apoi să cadă peste obiecte sau pe podea. Mișcarea este foarte periculoasă, fapt dovedit de creșterea semnificativă a numărului de pacienți cu fracturi ajunși la spital în ultimele zile.
Doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, luni au fost 20 de cazuri, iar ieri, în prima parte a zilei, patru.
Medicii atrag atenția că unii dintre copii au avut nevoie de intervenții chirurgicale complexe, iar vindecarea durează cel puțin o lună.
Managerul spitalului din București, doctorul Alexandru Ulici.
Au fracturi și alte leziuni ale membrelor superioare după această provocare pe TikTok, "Superman Challenge". Orice fractură poate avea complicații. O fractură nu e doar ruperea osului, e o boală generală, poate lăsa urmări, durează mult să se vindece, adică nu e bine să facem fracturi. Deci, dacă nu facem ceva să transmitem să oprim chestia asta, numărul va exploda, vă dați seama, dacă au fost doi vineri și luni 20.
Nu este primul trend periculos de pe platforma chinezească. În ultimii ani au apărut mai multe așa-zise provocări care au băgat adolescenți spital sau chiar i-au ucis.
Printre cele mai periculoase, dar cu numeroși susținători, s-au numărat acoperirea nasului și a gurii cu diferite materiale și cronometrarea timpului până la leșin.
Mai mulți copii au şi murit în urma acestei acţiuni.
Au mai fost provocarea căderii peste urmăritori a unor obiecte de mobilier voluminoase sau cu greutate mare, automutilarea sau inserarea sub piele a diferit obiecte mici. Totul este filmat și transmis online.
Psihologii și medicii atrag atenția că pe TikTok sunt numeroase filmulețe în care copiii sunt provocați să își facă rău și că părinții ar trebui să le interzică accesul pe această platformă.