Tratamentul bolii Parkinson în România
Afecțiunea este diagnosticată, de regulă, după 60-65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaților.

Articol de Adriana Turea, 19 Aprilie 2025, 16:34
Peste 70.000 de români sunt tratați de Parkinson, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni neurologice degenerative la nivel mondial.
Este a doua boală ca frecvență, după Alzheimer, și afectează în principal mișcarea și coordonarea.
Deși recunoscută ca afecțiune medicală acum mai bine de două secole, nu poate fi nici astăzi vindecată.
Coordonatorul Grupului de lucru pentru boli neurodegenerative al Societății de Neurologie din România, profesor doctor Bogdan Popescu, spune că tratamentul este prescris în funcție de simptomele pacienților.
Bogdan Popescu: Prin substituția neurochimică pe care o facem la nivelul creierului, pacienții se pot mișca mai bine cu tratament, se pot mișca mai repede și o perioadă destul de lungă de timp au o calitate a vieții cu tratament mult ameliorată decât fără tratament, însă nu există niciun medicament care să oprească evoluția bolii. În prima parte de evoluția bolii, tratamentul poate fi făcut clasic, cu tabletă, dar de la un punct încolo, atunci când boala face complicații, cum ar fi fluctuațiile motorii sau mișcările involuntare, dischineziilee, sunt necesare intervenții mai complicate și avem astăzi ceea ce se cheamă terapia asistată de dispozitive.
Medicii neurologi consideră că Parkinson este afecțiunea cu cel mai rapid ritm de creștere a numărului de persoane diagnosticate la nivel mondial, dintre bolile care afectează creierul.
Reporterul nostru, Adriana Turea, mai transmite că afecțiunea este diagnosticată, de regulă, după 60-65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaților.