Revista presei centrale, 12 martie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, România liberă şi Ziarul Financiar.
12 Martie 2010, 08:04
În Gândul găsim "Povestea tinerei care a intrat în comă". Ramona Cîciu e în comă profundă şi este ajutată de aparate să supravieţuiască.
Tocmai a fost operată pentru că din cauza lipsei oxigenării, creierul începuse să se umfle. Ea a ajuns marţi la Spitalul Universitar, în stare critică, după ce s-a prăbuşit la locul de muncă.
Medicii nu ştiu foarte clar care este cauza, dar nu exclud nici ipoteza surmenajului datorat supramuncii.
Prietena celei aflate în spital povesteşte că munceu enorm, uneori rămâneau şi peste noapte, până a doua zi dimineaţă.
Din Evenimentul Zilei aflăm că se pregăteşte "Programul „Rabla” pe dos". De anul viitor, românii ar putea plăti pentru maşinile vechi duse la „Remat”, în loc să primească bani ca acum. Noul program va funcţiona după principiul european „poluatorul plăteşte”.
Adică în loc să primească tichete valorice pentru maşina uitată prin curte, românii ar putea să dea bani pentru casare.
Autorităţile spun că există o reglementare europeană în acest sens, iar România ar putea fi obligată să facă acest pas.
România liberă scrie "Prima Casă, prima farsă: bani doar pentru locuinţele vechi. Programul "Prima Casă 2" este deocamdată funcţional doar pe jumătate. Sunt disponibile doar creditele pentru achiziţia de locuinţe vechi.
Românii care vor să-şi construiască o locuinţă singuri sau în asociere cu mai multe familii mai trebuie să aştepte cel puţin câteva săptămâni.
Problema principală legată de construcţia de locuinţe este că, spre deosebire de prima fază a programului, acum trebuie instituită ipoteca pe o construcţie viitoare, situaţie care nu este încă reglementată.
Iar Ziarul Financiar detaliază "Noul program anticriză al guvernului: Facilităţi la achitarea restanţelor şi un nou mecanism de compensare a TVA".
Deocamdată programul e o "ciorna", cel puţin aşa reiese din declaraţiile oficiale, dar cateva linii principale se desprind: fondul de investiţii pentru relansare va fi unul în afara bugetului; companiile vor achita cu prioritate principalul unei restanţe la buget, va fi redus numărul declaraţiilor fiscale şi va fi introdus un nou mecanism de compensare a TVA datorată statului.