Reacţii în urma câştigării de către statul român a procesului cu Compania "Gabriel Resources" în dosarul Roşia Montană
Compania canadiană a intentat acţiune de arbitraj internaţional în 2015, la câţiva ani după ce autorităţile de la Bucureşti au declanşat procedurile de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
Articol de Cristian Bâcâin, 09 Martie 2024, 16:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 martie) - Realizator: Reprezentanţii Companiei "Gabriel Resources" anunţă că analizează posibilitatea contestării deciziei instanţei internaţionale de arbitraj, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană. Hotărârea luată la Washington poate fi contestată în termen de patru luni, dar compania canadiană ar trebui să aibă motive bine întemeiate ca să meargă pe această cale extraordinară de atac - spune ministrul finanţelor.
Statul român a câştigat procesul şi nu trebuie să plătească niciun ban din miliardele cerute de canadieni, ba, mai mult, trebuie să primească multe milioane de euro, contravaloarea cheltuielilor de judecată şi a procedurilor de arbitraj.
După această decizie, anunţată aseară târziu, reacţiile la Bucureşti au venit în valuri - şi de bucurie, cu felicitări, dar şi critice, cu cereri către DNA.
Reporter: Cristian Bâcâin - Preşedintele Klaus Iohannis a salutat reuşita României în procesul început în urmă cu nouă ani şi a felicitat echipele de specialişti implicate în acest caz. Şeful statului a transmis că, după mulţi ani de contestări şi dezbateri, suntem acum la momentul adevărului. "România a câştigat procesul fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze în acelaşi timp şi patrimoniul naţional" - spune preşedintele.
Pentru opoziţie, ridică însă multe semne de întrebare faptul că în ultimele săptămâni politicieni de la putere, inclusiv premierul Marcel Ciolacu şi ministrul finanţelor, au transmis semnale că România se aşteaptă să piardă procesul şi să plătească miliarde de euro. USR se întreabă dacă nu cumva a avut loc o manipulare a bursei din care să câştige lideri de la putere, prin creşterea artificială a acţiunilor companiei canadiene. Liderul formaţiunii, Cătălin Drulă, a anunţat cu puţin timp în urmă că a trecut de la vorbe la fapte şi a sesizat şi DNA şi autorităţile canadiene care supervizează piaţa bursieră pentru o posibilă manipulare a bursei de către premierul Marcel Ciolacu.
Şi fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, l-a criticat pe ministrul de finanţe Marcel Boloş pentru că a lansat supoziţii legate de pierderea procesului Roşia Montană, în loc să se abţină, aşa cum a făcut guvernul timp de ani de zile. Dacă s-ar fi abţinut - spune Tancos Barna -, executivul ar fi scăpat de comentariile cu privire la evoluţia pe bursă a "Gabriel Resources".
Compania a reacţionat şi ea la decizia de aseară şi a anunţat că ar putea contesta decizia instanţei internaţionale de arbitraj pe o cale extraordinară de atac. Canadienii susţin că hotărârea tribunalului nu a avut în vedere probele depuse în cadrul acestui dosar şi că acest lucru e demonstrat de faptul că unul dintre cei trei arbitri a fost în dezacord cu decizia majorităţii.
*
Decizia favorabilă României a Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii al Băncii Mondiale a fost luată cu majoritate de voturi. Guvernul de la Bucureşti a fost reprezentat de două case de avocatură, una românească şi una elveţiană. Motivarea ar urma să fie publicată în maximum 20 de zile. În procesul de arbitraj, "Gabriel Resources" a susţinut că i-ar fi fost expropriată investiţia din România prin mai multe acte ale autorităţilor, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier Roşia Montană. Compania canadiană a intentat acţiune de arbitraj internaţional în 2015, la câţiva ani după ce autorităţile de la Bucureşti au declanşat procedurile de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.