Proiectul legii vaccinării intră în dezbatere publică
Proiectul legii vaccinării va fi pus în dezbatere publică, la jumătatea acestei luni - a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.
Articol de Iulian Olescu, 02 Aprilie 2016, 13:21
Proiectul legii vaccinării va fi pus în dezbatere publică, la jumătatea acestei luni - a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, la o conferinţă de profil.
Apariţia focarului de rujeolă din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, unde au fost confirmate 79 de cazuri este un nou argument pentru adoptarea acestui act normativ, a spus şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
România înregistrează, de la an la an, o reducere îngrijorătoare a ratei de vaccinare a copiilor şi, din acest motiv, se lucrează la elaborarea unei legi care să impună părinţilor obligaţia de a-şi vaccina copii, împotriva unora dintre cele mai periculoase boli contagioase - a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Alexandru Rafila: ”Vedeţi ce se întâmplă în jurul nostru? Avem cazuri de difterie pentru prima dată chiar mortale, înregistrate în Europa, atât în 2015, cât şi în 2016. Am avut cazuri de poliomielită în Ucraina, iar în România evoluează un focar epidemic undeva în centrul ţării.”
La rândul său, secretarul de stat în Minsterul Sănătăţii, Victor Strâmbu, spune că ministerul a iniţiat şi sprijină adoptarea acestui proiect de lege.
Victor Strâmbu: ”Suntem determinaţi să împingem către promulgare această lege, tocmai datorită acestor cifre în care vedeţi că suntem cu mult sub valorile de risc vaccinale pentru diverse boli.”
Din păcate, pe lângă atitudinea unor părinţi care refuză vaccinarea copiilor lor, apare şi problema lipsei vaccinurilor, cel mai recent exemplu fiind cel al vaccinului hexavalent unde, în ultima lună, s-au înregistrat probleme legate de aprovizionare, pe plan mondial existând doar doi producători, iar durata de realizare a acestui produs fiind foarte lungă.
Primele detalii despre intenţia autorităţilor de a face vaccinarea obligatorie, au apărut în presă la începutul anului. Cele zece vaccinuri incluse în schema naţională, până la 14 ani, vor deveni obligatorii. Părinţii vor fi despăgubiţi dacă apar efecte adverse grave, dar şi sancţionaţi dacă refuză vaccinarea.