Vizita la Beijing a şefului guvernului spaniol deschide oportunităţi pentru europeni
Vizita în China era programată şi stabilită înainte de începutul războiului taxelor între Washington şi Beijing.

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Aprilie 2025, 23:37
În tot acest context de nesiguranţă, vizita la Beijing a şefului guvernului spaniol deschide neaşteptate oportunităţi pentru europeni. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat premierului spaniol Pedro Sánchez că a făcut alegerea potrivită căutând în Beijing un partener economic puternic şi stabil. Este a treia vizită oficială pe care o face Pedro Sánchez în China în ultimii doi ani.
Relatează din Spania corespondentul RRA Alin Petrică:
Premierul Sánchez s-a dus însoţit de ministrul agriculturii şi de mai mulţi oameni de afaceri spanioli. Crearea unor legături economice mai puternice cu statul chinez este o linie mai veche a guvernului de la Madrid. Pe lângă întâlnirile de la Beijing, cei doi lideri s-au mai întâlnit anterior şi în capitala Spaniei. Premierul a spus la întâlnirea de azi că vine ca parte din Uniunea Europeană şi că nu se pune problema unor alegeri între Statele Unite şi China şi doar de o oportunitate de dezvoltare a pieţelor de desfacere pentru produsele europene.
Acest mesaj este şi un răspuns adresat Washingtonului, după ce dinspre Statele Unite a venit un alt mesaj clar, în stilul caracteristic noii conduceri, că "vizita în China e ca şi cum şi-ar tăia singuri beregata". Fraza aparţine lui Scott Bessent, secretarul trezoreriei americane. Vizita a avut şi rezultate concrete. S-au semnat protocoale care favorizează produsele spaniole din sectoarele medicale şi cosmetice, dar şi din agricultură, pe piaţa chineză. În această din urmă este vorba şi despre carnea de porc, o problemă în ultimul an, mai ales după ce Europa a decis să suprataxeze maşinile electrice chinezeşti. Beijingul anunţase că va răspunde prin măsuri similare, în special prin taxe pe carnea de porc.
Prin acordul de azi, lucrurile par să se fi rezolvat, cel puţin pentru Spania. Vizita în China era programată şi stabilită înainte de începutul războiului taxelor între Washington şi Beijing. În presa de profil economic de la Madrid s-a pus problema dacă nu cumva ar fi trebuit anulată. Mai mult, opoziţia îl acuză pe premier că, mergând acolo, a îndepărtat un aliat tradiţional şi puternic, cum sunt Statele Unite. Inclusiv presa de la Beijing crede că vizita liderului spaniol este o oportunitate pentru China de a se alia cu Uniunea Europeană împotriva SUA.