Reuniune a miniştrilor de finanţe ai UE la Varşovia pentru un consiliu informal
Sunt discuţii privind cheltuielile pentru apărare, aşa-numita clauză de salvgardare şi poziţia faţă de taxele impuse de SUA.

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Aprilie 2025, 23:33
Miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene se reunesc astăzi şi mâine la Varşovia pentru un consiliu informal, în centrul discuţiilor fiind cheltuielile pentru apărare, aşa-numita clauză de salvgardare, precum şi convenirea poziţiei Uniunii Europene faţă de taxele vamale impuse de Statele Unite.
Cu ce mesaj merge Grecia acolo, Michaela Lambrinidou:
Ministrul economiei naţionale şi finanţelor din Grecia, Kyriakos Pierrakakis, este prezent la aceste dezbateri pentru a expune şi susţine poziţia Greciei în negocierile dure care sunt în desfăşurare cu privire la clauza de salvare a cheltuielilor pentru apărare, precum şi poziţia Greciei faţă de politica tarifară protecţionistă promovată de preşedintele american Donald Trump.
Grecia susţine că această clauză trebuie să rămână activă atâta timp cât există incertitudine economică în Europa, că este nevoie de investiţii publice, dar şi de flexibilitate fiscală pentru a investi în infrastructură, apărare, tranziţie verde şi digitalizare, domenii de altfel prioritare şi pentru Uniunea Europeană, dar mai ales susţin evitarea revenirii la austeritate de severă, aşa cum în trecutul nu prea îndepărtat a fost impusă Greciei.
Astfel, poziţia Greciei, ca stat membru al Uniunii Europene şi parte a zonei euro, faţă de protecţionism este favorabilă comerţului liber, deşi Atena adoptă o atitudine pragmatică atunci când vine vorba de politici protecţioniste, mai ales în contextul unor tensiuni comerciale globale, cum a fost cazul politicii tarifare a preşedintelui american Donald Trump. Este totuşi deschisă unor măsuri de apărare comercială atunci când sunt justificate şi aplicate prin canale internaţionale legitime.
La discuţiile de la Varşovia ministrul Pierrakakis susţine necesitatea ca Uniunea Europeană să răspundă unitar şi diplomatic măsurilor protecţioniste ale Statelor Unite, fără a declanşa un conflict comercial major şi sprijină ideea unei recalibrări a politicii comerciale europene pentru a proteja sectoarele sensibile, precum cel al agriculturii, dar nu în mod izolaţionist, ci în cadru multilateral.
Putem spune, deci, că Atena caută mai degrabă un echilibru între libertatea comerţului şi protejarea intereselor sale economice, care să fie deopotrivă benefice ambelor părţi, aşa cum, de altfel, a subliniat şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul Forumului de la Delphi, cu o zi în urmă, la care subiectul principal din acest an este situaţia creată în plan mondial de hotărârile lui Donald Trump.