Proiect privind protejarea cailor sălbatici din Delta Dunării
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat într-un interviu la România Actualităţi că în prezent este în desfăşurare un proiect ce vizează protejarea cailor sălbatici din Delta Dunării.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Mai 2011, 20:54
În cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi, ministrul mediului, Laszlo Borbely a afirmat că problema cea mai importantă cu aceşti cai care trăiesc în semisălbăticie este faptul că sunt purtători de boli.
"Avem o problemă destul de gravă cu aceşti cai, pentru că, nemaivorbind că distrug acolo zone care sunt şi protejate, de fapt sunt purtători de boli. Aici este problema nr.1. Nu ne noi ne ocupăm, deci nu Ministerul Mediului, ci Agenţia Sanitar-Veterinară şi Primăria, cei care trebuie să rezolve această problemă, deci ştirea este cel puţin exagerată din acest punct de vedere”, a spus ministrul mediului.
Trebuie găsite soluţii în special pentru caii care nu au stăpân, "să ucizi caii, evident, nu sunt de acord nici eu cu această soluţie, dar dacă au probleme de sănătate sau altele, câteodată nu ai altă soluţie", a mai spus Laszlo Borbely.
În prezent este în desfăşurare un proiect ce vizează protejarea cailor sălbatici din Delta Dunării, iar în primul rând trebuie verificat la faţa locului în ce fel aceşti cai pot fi întreţinuţi, să aibă condiţii, aceste lucruri se pot face de către primăria sau de cei care îi au în administrare, a afirmat Laszlo Borbely.
"Eu am cerut de la cei din Rezervaţia Deltei Dunării să facă o analiză şi un material pe săptămâna viitoare, să vedem ce putem face, pentru că aşa e, nu putem să ne uităm nepăsători la acest fenomen”, a declarat ministrul mediului.
Ministrul spune că problema cailor sălbatici din zona pădurii Letea nu ţine de minister ci de agenţia sanitar-veterinară şi primărie.
Laszlo Borbely crede că primăria şi agenţia sanitar-veterinară trebuie să decidă în limita legislaţiei actuale în vigoare, ce vor face cu cei peste o sută de cai care se află în custodia primăriei C.A. Rosetti.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Geta Negrişanu, aproape 100 de cai sălbatici din zona grindului Letea au fost capturaţi de localnici pentru a fi vânduţi cu 100 de lei pe cap de animal unor abatoare din ţară.
Oamenii şi-au revendicat dreptul de stăpâni ai animalelor numai după ce au aflat că vor primi nişte bani, fără să se gândească la obligaţiile impuse prin lege.