Programul "Şcoala altfel", criticat de părinţi şi profesori
Numeroşi părinţi şi profesori spun că nu vor să se mai implice financiar în proiectul "Şcoala altfel" pentru că trebuie să scoată prea mulţi bani din buzunar.
06 Februarie 2014, 14:28
Tot mai mulţi părinţi, dar şi profesori, nu mai vor să se implice financiar în programul "Şcoala altfel", pentru care banii sunt adunaţi de la părinţi sau de la profesori.
Săptămâna "Şcoala altfel", iniţiată în anul şcolar 2011, a generat de-a lungul timpului, potrivit semnalelor primite la redacţie, o serie de nemulţumiri ale părinţilor.
Ei susţin că sunt obligaţi să plătească sume mari de bani pentru unele dintre activităţile programate în săptămâna amintită.
În judeţul Galaţi, în urma scandalului intens mediatizat, legat de strângerea fondului clasei, aproximativ 5.000 de cadre didactice au decis să nu se mai implice financiar în programul "Şcoala altfel" şi au semnat în acest sens o petiţie.
Astfel, săptămâna amintită se va desfăşura la nivelul şcolilor fără vizite la muzee, excursii la munte şi diverse spectacole.
Programul "se poate desfăşura în şcoală"
Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, susţine că activităţile stabilite pentru săptămâna "Şcoala altfel" ar trebui să se concentreze în principal pe formarea de competenţe ale elevilor.
Contribuţia financiară a părinţilor pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul săptămânii amintite poate fi făcută numai din iniţiativa părinţilor, aceasta nefiind obligatorie în insituţiile de învăţământ de stat.
"Săptămâna "Şcoala altfel" este în cadrul programului de şcoală, învăţământul este gratuit. Nu văd de ce ar suporta părinţii activităţi care se pot desfăşura în şcoală, în condiţiile în care aceste activităţi presupun deplasarea copiilor în alte zone, excursii, atunci evident că trebuie luat acordul părinţilor copiilor care sunt cuprinşi în program", spune Mihaela Gună.
Săptămâna "Şcoala altfel" se va desfăşura în intervalul 7-11 aprilie 2014.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat, între timp, pe site-ul său o platformă, în care ONG-urile pot posta propunerile de proiecte pentru săptămâna "Şcoala altfel".
În cazul respingerii unui proiect, ONG-ul va fi informat despre aceast lucru în contul său, alături de motivul respingerii.