Problemele de şold la copiii, depistate printr-o ecografie
Anual în România se nasc aproximativ 2.200 de copii care sunt afectaţi de displazie congenitală de şold. Pentru depistarea afecţiunii, nou născuţii trebuie să facă o ecografie specială în primele 30 de zile de la naştere.
Articol de Adriana Turea, 30 Septembrie 2010, 13:39
Anual în România se nasc aproximativ 2.200 de copii care sunt afectaţi de displazia congenitală de şold, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române de Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică, profesor doctor Gheorghe Burnei.
Pentru ca această problemă să nu mai afecteze atâţi de mulţi copii, doctorul a precizat că asociaţia va finanţa un program-pilot în câteva judeţe din România pentru depistarea de la naştere a acestei probleme.
Pentru a putea fi descoperită afecţiunea, nou născuţii ar trebui să facă o ecografie specială în primele 30 de zile de la naştere.
Programul presupune ca echipe de neonatologi, specialişti în ecografia şoldului şi ortopezi pediatrii să examineze nou născuţii şi să depisteze displazia de şold congenitală.
Profesor doctor Gheorghe Burnei a menţionat că în prezent sunt foarte mulţi copii care ajung foarte târziu la doctor cu luxaţii congenitale de şold.
Părinţii ar trebui să fie alertaţi dacă după un an copiii încep să şchiopăteze şi să meargă de urgenţă la medic.
Specialistul a apreciat că, dacă ministerul sănătăţii va putea susţine financiar acest program, costurile vor fi reduse cu 90 la sută, pentru că intervenţiile chirurgicale sunt mult mai costisitoare decât efectuarea unei ecografii de şold.
Programul-pilot va fi implementat în câte două judeţe din Transilvania, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi este aprobat de minsterul sănătăţii.