Populismul "poate destabiliza orice echilibru economic"
Preşedintele Traian Băsescu a cerut clasei politice şi în special arcului guvernamental seriozitate şi prudenţă pentru a nu produce derapaje care să pericliteze creşterea economică.
31 Iulie 2011, 19:18
Preşedintele Traian Băsescu a declarat după întâlnirea cu experţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene că o concluzie a misiunii comune este că programul derulat de guvern a contribuit la consolidarea creşterii economice.
Potrivit şefului statului, România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi s-au creat condiţiile pentru o creştere economică - relativ mică anul acesta şi mai mare anul viitor.
Astfel, pentru 2011 creşterea economică se menţine la 1,5%, conform estimărilor FMI, urmând ca anul viitor să fie de 3,7%.
Traian Băsescu a atras însă atenţia că situaţia din jurul ţării noastre este fragilă ceea ce înseamnă că este fragilă şi pentru România.
În acest context, şeful statului a cerut partidelor politice, dar mai ales celor din arcul guvernamental să dea dovadă de seriozitate şi prudenţă.
"Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate", a afirmat Traian Băsescu.
Audio: Traian Băsescu despre pericolul populismului asupra stabilităţii economice
România "începe să devină competitivă"
Traian Băsescu a afirmat că deficitul de cont curent se menţine sub 5% anul acesta şi anul viitor, apreciind că aceasta înseamnă că "România începe să devină competitivă".
Potrivit preşedintelui, România a recuperat piederea de competitivitate faţă de 2008, în special datorită creşterii exporturilor.
În opinia sa, ţara noastră şi-a îmbunăţit credibilitatea ca urmare a aplicării programelor din 2009 şi mai ales a celor din 2010.
Şeful statului a anunţat că toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse, mai puţin cel privind arieratele de stat.
Traian Băsescu a vorbit despre priorităţile imediate ale guvernului, printre care a amintit revizuirea sistemului de taxe, arieratele înregistrate de întreprinderile de stat, sistemul de sănătate şi combaterea evaziunii fiscale.
Referindu-se la sistemul de taxe, Traian Băsescu a anunţat că acesta va fi analizat împreună cu experţii instituţiilor financiare internaţionale, urmând ca în viitorul cod fiscal să poată fi eliminate mai multe taxe.
Privitor la sistemul de sănătate, şeful statului a afirmat că acesta este subfinanţat din cauza contribuţiei mici la fondul de asigurări sociale dar şi a numărului redus de contributori în raport cu numărul de beneficiari.
Sănătatea va primi 300 de milioane, mai ales pentru acoperirea arieratele, şi va mai putea beneficia şi de alte fonduri dacă vor fi înregistrate anumite progrese.
Audio: Traian Băsescu despre situaţia din sistemul de sănătate