Modificări ale legislaţiei electorale
Prelungirea timpului de vot până la ora 24:00, în ziua alegerilor prezidenţiale, se va aplica şi în ţară, nu doar în diaspora.
02 Iulie 2019, 21:43
Prelungirea timpului de vot până la ora 24:00, în ziua alegerilor prezidenţiale, se va aplica şi în ţară, nu doar în diaspora, atâta vreme cât în secţiile de votare se vor afla cetăţeni care nu au apucat să-şi exercite dreptul electoral. Decizia a fost luată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, for decizional, în privinţa modificărilor aduse legislaţiei electorale. Iulia Gherman, cu un rezumat al noilor prevederi.
Reporter Iulia Gherman: - Proiectul de lege permite cetăţenilor români din afara ţării să voteze la alegerile prezidenţiale, fie prin corespondenţă, fie anticipat, timp de 3 zile. Votul anticipat se va desfăşura vineri între orele 12:00 şi 21:00, iar sâmbătă şi duminică, în intervalul 7:00-21:00, cu posibilitatea prelungirii programului în ultima zi de vot, până la ora 24:00. Această prevedere de extindere a programului de votare în ziua de duminică se aplică şi pentru secţiile din ţară. Faţă de forma adoptată la Senat, deputaţii jurişti au introdus în proiectul de lege un amendament propus de Autoritatea Electorală Permanentă, care stabileşte că exit-poll-urile pot fi prezentate doar după ora 24:00, în ultima zi de vot. A fost adoptată şi propunerea PNL şi USR privind întocmirea listelor electorale suplimentare şi pe suport de hârtie, doar în situaţia în care sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal nu funcţionează. Proiectul de lege mai prevede că este nevoie de susţinerea a cel puţin 200.000 de alegători pentru depunerea candidaturilor propuse de partide şi de alianţe politice sau pentru candidaturile independente. Faţă de actuala legislaţie, documentul precizează că un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi. O altă noutate vizează finanţarea campaniilor electorale din bugetele partidelor politice. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Florin Mituleţu-Buică, a prezentat şi propunerea instituţiei pentru data alegerilor prezidenţiale.
Constantin Florin Mituleţu Buică: 10 noiembrie, primul tur de scrutin, 24 turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Înregistrarea în străinătate se va face tot în format electronic, automat, aşa cum a rezultat din Comisia de legi electorale.
Reporter RRA: Pentru a fi adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, proiectul de lege are nevoie de votul favorabil exprimat de cel puţin 165 de parlamentari.