Fabrica de vagoane marfă din judeţul Arad se închide
Grupul american care din 2017 deţine fabrica, inaugurată acum 130 de ani, invocă problemele logistice şi costurile în creştere.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Aprilie 2025, 10:25
Fabrica de vagoane marfă din judeţul Arad se închide, iar din vară aproape 700 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă. Grupul american care din 2017 deţine fabrica, inaugurată acum 130 de ani, invocă problemele logistice şi costurile în creştere. Toată producţia va fi mutată în celelalte două fabrici deţinute de aceştia, la Caracal şi Drobeta-Turnu Severin.
Autorităţile locale încearcă să vină în sprijinul celor 700 de muncitori care vor fi concediaţi lansând programe şi cursuri de reconversie profesională - relatează corespondentul RRA Ioan Suciu: ”Închiderea fabricii de vagoane marfă din Arad a fost oficializată prin depunerea unei cereri de concediere colectivă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în data de 7 aprilie, spune Mihaela Jude.
Mihaela Jude: ”AJOFM Arad a primit notificarea de concediere colectivă. Din păcate, vor fi afectaţi 699 de salariaţi din cei 777, încetarea contractelor de muncă fiind prevăzută pentru sfârşitul lunii iunie anul acesta.”
În prezent se desfăşoară negocieri între sindicat şi conducerea companiei americane pentru stabilirea unor condiţii cât mai favorabile la încetarea contractelor de muncă. Obiectivul este obţinerea unor beneficii suplimentare faţă de cele două salarii compensatorii propuse iniţial de companie.
Sergiu Pele, liderul de sindicat Astra Vagoane Marfă: ”Înştiinţarea că fabrica se va închide a fost o lovitură grea. Ştiam despre situaţie, că s-au amânat nişte comenzi, dar am avut promisiunea că o să continuăm cu /.../, dar ştiam că situaţia nu e una roz, dar speram că până în toamnă, până când trebuia să intre alte comenzi, o s-o tărăgănăm un pic, vorba aia.”
Chiar dacă activitatea industrială a fabricii se opreşte, istoria acesteia nu va fi uitată. Proiectul Hub Cultural mArta din Arad vine ca o iniţiativă salvatoare, păstrând memoria locului. Ovidiu Balint spune că există deja un plan de reconversie inclusiv profesională pentru cei disponibilizaţi.
Ovidiu Balint: ”Hub Cultural mArta s-a gândit la o reconversie profesională a acestora, păstrând specificul meseriilor lor, mă refer la sudori, prelucrători şi aşa mai departe, însă, în loc să construiască vagoane, vom construi aparatură şi echipamente în industria de divertisment.” ” /editor Florin Lepadatu/