Peste 27.000 de cazuri de rujeolă înregistrate în România în doar un an
Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în doar un an, ceea ce înseamnă 85 la sută din totalul îmbolnăvirilor din zona economică europeană.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Aprilie 2025, 10:29
Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în doar un an, ceea ce înseamnă 85 la sută din totalul îmbolnăvirilor din zona economică europeană, iar numărul celor diagnosticaţi ar putea creşte în următoarea perioadă, arată Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert în România.
Adriana Leu explică: ”Ţara noastră nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă - dacă media europeană este de 71 de cazuri la un milion de locuitori, la noi este de aproape 1.450. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor subliniază că numărul bolnavilor a înregistrat o creştere considerabilă în întreaga Uniune Europeană între februarie 2024 şi ianuarie 2025, comparativ cu intervalul precedent. Imunizarea cu două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) rămâne cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a acestei boli extrem de contagioase.
Cu toate acestea, 80% din persoanele diagnosticate cu rujeolă în blocul comunitar în ultima perioadă nu erau vaccinate. În cele mai multe ţări europene, peste 90% dintre copiii care au între unu şi doi ani sunt vaccinaţi împotriva rujeolei, în România, însă, la începutul anilor 2000, rata de imunizare ajunsese la un nivel record de 98%, ca acum unul din patru copii să fie nevaccinat împotriva acestei boli.
Acoperirea vaccinală cu prima doză este de 78%, însă când vine vorba despre cea de-a doua, procentul scade la 62 - o situaţie catalogată de experţi ca fiind îngrijorătoare. Mergând în profunzime, sunt judeţe în care mai puţin de jumătate dintre copii au fost vaccinaţi. Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că cele mai scăzute rate de vaccinare sunt în Arad, Satu Mare şi Suceava - unde nici 45 la sută dintre antepreşcolari nu au ajuns în cabinetele medicilor de familie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.”/editor Florin Lepadatu/