Ministerul public, evoluţie pozitivă în 2009
Conform raportului prezentat de procurorul general, Laura Codruţa Koveşi, în 2009 procurorii au soluţionat cel mai mare număr de dosare din istoria ministerului public.
Articol de Diana Surdu, 15 Martie 2010, 14:48
Ministerul justiţiei pregăteşte măsuri de eficientizare a activităţii procurorilor care vor fi anunţate după prezentarea raportului de ţară, pe care Comisia Europeană îl va publica în câteva zile.
Ministrul Cătălin Predoiu a participat la bilanţul procuraturii împreună cu premierul Emil Boc şi cu ministrul de interne.
Procurorul general, Laura Codruţa Koveşi, a definit anul 2009 ca fiind un an al premierelor, deoarece procurorii au soluţionat cel mai mare număr de dosare din istoria ministerului public.
Numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie de către parchetele de lângă tribunale s-a dublat iar numărul persoanelor trimise în faţa magistraţilor pentru evaziune fiscală a crescut cu 40%.
Pe de altă parte, achitările au scăzut cu 30% iar domeniile în care procurorii au acţionat au fost deosebite. Printre acestea se numără spionajul militar, corupţia în competiţiile sportive şi sustragerea de armament militar.
În pofida acestor evoluţii pozitive, procurorul general a subliniat ca ministerul se confruntă şi cu o serie de vulnerabilităţi, precum creşterea numărului volumului de activitate, resurse umane insuficiente - 20% din posturile de procurori sunt vacante - precum şi probleme legislative.
"Numărul de dosare pe care l-am soluţionat a crescut în fiecare an, ajungând în 2009 la 500.000, de aproape patru ori mai mare decât în 1989 şi cu o treime mai mult decât în anul 2000.
"Chiar şi în aceste condiţii, am reuşit ca peste 75% din cauze să fie soluţionate în mai puţin de şase luni de la sesizare", a declarat procurorul general al României, Laura Codruţa Koveşi.
Premierul României Emil Boc a invitat la dialog Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi ANAF, în vederea unificării practicii judiciare în lupta împotriva evaziunii fiscale.
El a declarat că sprijină ministerul pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate la intrarea României în Uniunea Europeană.
"Guvernul recunoaşte importanţa socială a muncii dumneavoastră, a faptului că vă desfăşuraţi activitatea în condiţii speciale, cu un regim al incompatibilităţilor extrem de dur şi cu o implicare într-o sferă a activităţii sociale cu un grad ridicat de rigurozitate", a declarat primul ministru, Emil Boc.
Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, care a participat la acest bilanţ de activitate, a subliniat că efortul magistraţilor este zadarnic fără o legislaţie coerentă şi stabilă, fără respectarea de către toate puterile statului a independenţei justiţiei şi fără o finanţare corespunzătoare.