Locul de execuţie al soţilor Ceauşescu a devenit punct muzeal
Clădirea a fost amenajată astfel încât să arate ca în decembrie 1989. În cadrul expoziţiei, specialiştii au restaurat zidul şi se văd urmele originale ale gloanţelor.
Articol de Arina Petrovici, 04 Septembrie 2013, 08:22
Locul de execuţie al soţilor Ceauşescu a devenit punct muzeal, ca urmare a unei decizii a autorităţilor locale de a introduce unitatea militară de la Gara Târgovişte în circuitul turistic.
Clădirea, care a fost deschisă publicului marţi, a fost amenajată în aşa fel încât să arate la fel ca în decembrie 1989, când a fost executat cuplul dictatorial, judecat de un tribunal militar pentru genocid şi subminarea puterii de stat.
Pentru amenajarea expoziţiei, s-a folosit mobilierul original existent în clădire în decembrie 1989.
Mesele la care au stat soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu, precum şi completul de judecată alcătuit ad-hoc.
Pereţii au fost vopsiţi în culorile de atunci şi s-au găsit şi paturile în care cei doi au dormit cât au stat în unitatea militară de la Târgovişte.
"Am constatat acum că există o anumită curiozitate a publicului. De câteva zile, foarte mulţi oameni vin şi întreabă când se deschide, când pot vizita", spune preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
"Însăşi ideea de a face un mic muzeu aici a venit din solicitările foarte dese pe care le-am avut de la grupuri de străini în special de a vizita această locaţie", a explicat Adrian Ţuţuianu.
După 1989, zidul în faţă căruia au fost executaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu a fost tencuit.
Unele modificări s-au făcut şi atunci când Sergiu Nicolaescu a filmat "Revoluţia, punctul zero".
În cadrul expoziţiei, însă, specialiştii muzeului au restaurat zidul şi se văd urmele originale ale gloanţelor.