Inundaţiile afectează zone întinse
22 de persoane au murit în urma inundaţiiilor. Peste 160 de localităţi din 22 de judeţe sunt afectate de precipitaţii şi creşterea debitelor râurilor, iar mai mult de 3.200 de gospodării au fost inundate.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Iulie 2010, 19:03
Locuitorii unui cartier din Roman şi ai mai multor comune din zona Tămăşeni din judeţul Neamţ au fost evacuaţi, joi seară, după ce pe Siret digul din care iniţial s-a rupt un baraj a cedat acum pe o porţiune de patru metri.
În urma ruperii digului a fost necesară evacuarea locuitorilor cartierului Nicolae Bălcescu din Roman, precum şi a celor din satul Tămăşeni şi din satul Luţca din comuna Şagna.
Căderile masive de precipitaţii afectează Moldova, Dobrogea, nord-estul Munteniei, dar şi judeţele riverane Dunării.
Ultimul bilanţ al inundaţiilor, în continuă modificare, vorbeşte despre peste 160 localităţi afectate din 22 de judeţe.
Dacă locuitorii de pe malurile Siretului şi Prutului se retrag din calea apelor, până acum fiind, deja, evacuate aproximativ 12.000 de persone, Dunărea înaintează spre gospodăriile populaţiei în Olt, Giurgiu, Mehedinţi şi Călăraşi.
Corespondenţii Radio România, au transmis, că deocamdată situaţia nu este gravă pentru locuitori şi că autorităţile locale consolidează digurile de malurile Dunării.
În Moldova, sinistraţii aşteaptă ajutoare, iar mulţi dintre ei sunt izolaţi, în condiţiile în care drumurile sunt impracticabile.
Institutul Naţional de Hidrologie a instituit cod roşu pe râul Olt, în judeţul Harghita şi pe râul Prut, în judeţele Botoşani şi Iaşi până vineri 2 iulie, ora 16.00.
Tot până vineri, 2 iulie, la ora 16:00, este menţinută avertizarea cu cod roşu pe Siret, în judeţele Iaşi, Neamţ, Galaţi şi Bacău, dar şi pe râul Prut, în judeţele Botoşani şi Galaţi.
Creşte si cota de pericol a Siretului la Drăgeşti, cu o avertizare de viitură în judeţul Bacău, unde - potrivit corespondentului Radio România, Florin Filioreanu, sunt evacuate 78 de familii.
Avertizare hidrologică emisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sfătuieşte localnicii din zonele afectate de inundaţii să respecte procedurile de evacuare coordonate de autorităţi.
Purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Alin Maghiar, precizează procedurile de evacuare.
"Primii care vor fi evacuaţi sunt copiii, apoi bătrânii, bolnavii şi la sfârşit, adulţii. Înainte de a părăsi locuinţa, să se întrerupă instalaţiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică. După sosirea la locul de refugiu, se respectă măsurile şi indicaţiile autorităţilor care realizează această activitate. Să nu se consumă apă direct de la sursă. Apa, iniţial, trebuie fiartă apoi răcită", a spus căpitanul Alin Maghiar.
Premierul Emil Boc şi opt miniştri se află în zonele afectate de inundaţii, pentru a vedea care este situaţia şi a discuta cu oamenii.
Cele mai mari pagube în infrastructura rutieră şi feroviară au fost înregistrate în judeţul Suceava.
Inundaţiile au afectat 6 drumuri naţionale şi 8 judeţene, iar Compania Naţională de Căi Ferate a anunţat că a fost închis traficul pe secţia Bacău - Bicaz, între staţiile Polodeni - Roznov.
Meteorologii au prelungit atenţionarea cu cod galben de ploi până vineri, 2 iulie, la ora 9.00.
Astfel, în Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei şi în zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40.
Hidrologii menţin, până vineri, 2 iulie, codul roşu pentru nord-vestul ţării.
Cotele maxime atinse joi, 1 iulie, de Dunăre au dus la suspendarea traversării cu bacul pentru autovehicule, între Galaţi şi Tulcea.