Infrastructura NATO "trebuie repoziţionată" în zona estică
Ministrul apărării, Mircea Duşa, suţine în actualul context din Ucraina că anumite obiective ale NATO după 2014 trebuie să fie modificate.
Articol de Cătălin Purcaru, 22 Martie 2014, 04:36
Ministrul apărării, Mircea Duşa, suţine în actualul context din Ucraina că anumite obiective ale NATO după 2014 trebuie să fie modificate.
După întâlnirea pe care a avut-o azi cu omologul său polonez, Mircea Duşa a mai adăugat că nu trebuie neglijate nici parteneriatele pe care NATO le are cu Moldova, Azerbaidjanul şi Georgia.
Ţinând cont de noua situaţie politico-militară din zonă, ministrul apărării, Mircea Duşa, a afirmat că trebuie să existe o concepţie schimbată a NATO faţă de ceea ce era planificat înainte de criza din Ucraina, referitoare la obiectivele, capabilităţile şi infrastructura Alianţei în regiune.
Mircea Duşa a subliniat ca trebuie stabilite pachetele de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO, mai ales că România şi Polonia sunt state graniţă ale NATO.
Totodată, ministrul român a precizat că nu trebuie neglijate nici parteneriatele cu alte state.
"Sigur că atunci când vorbim de capabilităţi NATO după 2014, după summitul din Anglia, trebuie să avem în vedere această situaţie nou creată şi când vorbim de pachete de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO şi al UE.
"Dar nu trebuie să neglijăm nici parteneriatul pe care NATO îl are cu Moldova, cu Azerbaidjanul şi cu Georgia.
"Trebuie să vedem postura strategică a NATO dupa 2014, forţele de răspuns NATO în această zonă şi repoziţionarea infrastructurii NATO în această zonă; de asemenea, programul de cooperare în consolidarea forţelor aeriene, la care să fie conectată şi România", a declarat Mircea Duşa.
NATO "trebuie să fie puternic"
La rândul său, ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, a afirmat că lucrul cel mai important este ca NATO şi UE să tragă concluzii din situaţia creată, în vederea summitului NATO din septembrie.
"Ne dorim să întreprindem activităţi comune şi foarte energice ca să pregătim câteva concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei direcţii principale. NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea de est a Europei.
"Acest lucru se referă de asemenea la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei şi un al treilea lucru, dorim o colaborare strânsă între Polonia şi România.
"Occidentul trebuie să tragă concluzii că lumea, acum câteva săptămâni, s-a schimbat semnificativ. Noi, ca şi Vestul, ca şi UE, ca şi NATO, suntem gata să apărăm valorile noastre", a spus Tomasz Siemoniak.
Totodată, cei doi miniştri ai apărării au reafirmat sprijinul pe care România şi Polonia îl acordă Republicii Moldova pe drumul european.