Imigranţii din R. Moldova, "cei mai mulţi din România"
Potrivit unui studiu prezentat de Fundaţia Soros, motivele ar fi facilităţile create pentru obţinerea cetăţeniei şi bursele oferite de statul român.
Articol de Ioana Stătescu, 28 Aprilie 2011, 13:41
Republica Moldova se află printre principalele ţări de origine a imigranţilor în România. Potrivit unui studiu prezentat de Fundaţia Soros, motivele ar fi facilităţile create pentru obţinerea cetăţeniei şi bursele oferite de statul român.
De asemenea, cei mai mulţi străini cu şedere temporară, peste 17 mii, proveneau, în octombrie 2010, tot din Republica Moldova.
Studiul mai arată că forţa de muncă imigrantă reflectă profilul românilor plecaţi la lucru peste hotare, străinii ocupând locurile libere din construcţii şi din aşa-numitul sector domestic de îngrijire a copiilor.
Pe locurile doi şi trei din punct de vedere al ţărilor de origine să află Turcia şi China, care, alături de Republica Moldova, acoperă aproximativ 60% din totalul ţărilor de provenienţă.
Mai mult de jumătate din imigranţi au ajuns în România pentru a fi împreună cu familia lor şi sunt urmaţi de categoria celor veniţi să frecventeze cursurile şcolilor româneşti şi de cetăţenii străini pentru care România înseamnă în primul rând un loc de muncă.
Potrivit studiului, imigranţii din ţări precum Turcia, China şi Siria au obţinut şederea permanentă în România, iar peste 90% dintre solicitanţii de azil sunt bărbaţi.
Chiar dacă la nivel naţional există o politică ce vizează venirea străinilor în România, incluzând aici asigurarea unor locuri speciale în universităţile din ţara noastră, cetăţenii străini se confruntă cu numeroase probleme.
Printre acestea, se numără lipsa unei reţele eficiente de comunicare oficială, nevoia simplificării procesului de obţinere a permisului de şedere sau de prelungire a acestuia sau reducerea taxelor plătite de agenţii economici la angajarea unui imigrant.
Strângerea datelor a fost făcută de Institutul Român de Evaluare şi Strategie în perioada 15-22 noiembrie 2010 pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 1.500 de români şi 500 de cetăţeni străini.