Credincioşii ortodocşi au intrat în Postul Paştelui
Numit popular Postul Mare, acesta aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi în care Iisus Hristos a ţinut post înainte de a-şi începe misiunea.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 18 Martie 2013, 15:13
De azi până pe 5 mai, credincioşii ortodocşi postesc.
Este Postul Paştelui, cel mai important, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.
Numit popular Postul Mare, acesta aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi în care Iisus Hristos a ţinut post înainte de a-şi începe misiunea.
Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie din Vechiul Testament: potopul, care trebuia să spele Pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi; 40 de ani au mâncat evreii mană în pustiu, înainte de a ajunge pe pământul făgăduinţei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea.
Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spune că postul de bucate trebuie dublat de fapte bune.
"Postul Sfintelor Paşti este cea mai frumoasă perioadă din anul bisericesc, cea mai intensă. De fapt, este un act de jertfă pe care îl facem fiecare, dorind ca să oferim Mântuitorului Iisus Hristos, cu care călătorim prin pătimirile sale spre măreaţa Înviere, jertfa pe care o aducem noi, ofranda pe care noi i-o aducem în această perioadă deosebită. Deci, postul de bucate trebuie totdeauna dublat de postul de păcate şi de fapte bune", a spus Mitropolitul Ardealului.
Potrivit acestuia, postul cu rugăciunea şi cu fapta bună sunt trei elemente care oferă în această perioadă credinciosului posibilitatea de a sta mult mai aproape de Hristos decât în cealaltă perioadă a anului bisericesc.