Comisia de la Veneţia, sceptică faţă de unele modificări #legilejustiţiei
Comisia de la Veneţia le recomandă autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra modificărilor aduse legilor justiţiei.
Articol de Cătălina Creţu, 14 Iulie 2018, 08:43
Comisia de la Veneţia le recomandă autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra modificărilor aduse legilor justiţiei, în special în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi ai principalelor parchete - DNA, DIICOT şi Parchetul General.
Într-o opinie preliminară la raportul care va fi adoptat în toamnă, Comisia răspunde unor sesizări făcute de preşedintele României şi de Forul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În textul de lege care a trecut de parlament, preşedintele României nu a fost scos din procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, dar poate refuza numirea înaintată de ministrul justiției o singură dată, motivat. Și în noua lege privind statutul magistraților, CSM are rol consultativ în acest demers.
Comisia de la Veneția solicită reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt, pentru a se asigura o procedură neutră.
Menținerea în acest proces a preşedintelui României și a CSM are scopul de a echilibra influența ministrului justiției, se arată în raportul preliminar.
Experții europeni recomandă renunțarea la schema de pensionare timpurie a magistraților, propusă de coaliția PSD-ALDE, pentru că ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai ales la Înalta Curte și Curțile de Apel.
Comisia propune abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care le permit procurorilor superior ierarhic să invalideze ca neîntemeiate soluțiile date de procurori.
Comisia de la Veneția solicită și reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM.
Este recomandată, de asemenea, abrogarea restricției impuse procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește libertatea de exprimare și reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților.
Recursul la procurori specializați, combinați cu măsuri eficiente de prevenție, sunt măsuri alternative de luat în considerare, mai arată raportul preliminar al Comisiei de la Veneția.
Documentul publicat de Comisia de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat.
El susţine că opinia preliminară confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de CSM şi de magistraţi şi îndreptăţeşte sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.
PNL solicită Curţii Constituţionale să ia act de raportul preliminar referitor la legile justiţiei, despre care spune că trebuie să fie rediscutate în parlament.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia contrazice un raport anterior al acestui for referitor la standardele europene privind independenţa sistemului judiciar.
El precizează că în respectivul document se vorbeşte despre mai multe modele în ceea ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt, iar în majoritatea ţărilor Uniunii aceştia sunt numiţi fie de guvern, fie de parlament.