Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului
Bugetul de stat pe 2025 va intra, miercuri după-amiază, în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Februarie 2025, 10:32
Bugetul de stat pe 2025 va intra, miercuri după-amiază, în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Marți, senatorii şi deputaţii din comisiile de buget-finanţe au aprobat proiectul cu 28 de voturi 'pentru' şi 19 'împotrivă', după o dezbatere care a durat aproape toată noaptea. Raport favorabil a primit şi bugetul asigurărilor sociale de stat.
Votul final asupra ambelor proiecte este programat joi, în legislativ. Printre ministerele care primesc bani în plus se numără: Transporturile, Sănătatea, Educaţia şi Fondurile Europene.
La sănătate, ministrul Alexandru Rafila spune că banii vor merge în special către investiţii, după cum relatează Andrei Şerban: ”Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că bugetele primite de minister şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt cele mai mari pe care le-au primit cele două instituţii până acum în toţi aceşti ani de după '89.
Alexandru Rafila: ”Avem foarte multe proiecte de investiţii în derulare, iar Guvernul asigură finanţarea acestor investiţii. Eu cred că este o creştere substanţială a bugetului alocat iniţial, de peste 20%.”
Bugetul pentru sănătate a fost criticat de opoziţie. Deputatul USR Emanuel Ungureanu crede că trebuie să fie alocaţi mai mulţi bani pentru medicamente şi pentru materialele sanitare, deoarece acestea nu mai sunt aduse în ţară de companiile farmaceutice, din cauza preţurilor mici care sunt impuse de minister. În cadrul dezbaterilor, parlamentarii au adoptat un amendament propus de AUR prin care se alocă peste 35 de milioane de lei pentru construirea unui nou ansamblu medical la Institutul Clinic Fundeni.
Ministrul Alexandru Rafila, a mai spus că, dacă va fi nevoie, Guvernul va aloca fonduri suplimentare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru acoperirea necesarului legat de medicamentele compensate. Precizarea vine în contextul în care reprezentanţii CNAS au atras atenţia că bugetul alocat nu acoperă ultimele două luni ale anului, iar instituţia are şi obligaţii financiare neonorate legate de plata concediilor medicale.”/editor Florin Lepadatu/