Autorităţile vor descurajarea cererii şi ofertei de droguri
"Şcoala va rămâne punctul central al activităţii de prevenire" se arată în documentul adoptat miercuri de guvern, care propune o abordare umanistă a fenomenului.
10 Octombrie 2013, 19:12
Creşterea continuă a consumului de droguri, dar şi de sedative şi de tranchilizante, mai ales în rândul tinerilor, a determinat autorităţile să pună la punct o strategie de descurajare a cererii, dar şi a ofertei de stupefiante.
Documentul adoptat ieri de guvern propune o abordare umanistă a fenomenului, consumatorii fiind consideraţi o comunitate vulnerabilă, confruntată cu riscul excluziunii sociale.
"Strategia cuprinde toate elementele, începând de la zona de producţie şi terminând cu zona de reabilitare a consumatorilor. Avem posibilitatea şi oferim practic consumatorului o alternativă la consumul de droguri.
Şcoala va rămâne punctul central al activităţii de prevenire pentru că se poate face corelarea între ceea ce se întâmplă din punct de vedere al intenţiei reţelelor de trafic de a găsi în special tineri care doresc să consume, dar aceştia trebuie să fie clar informaţi cu privire la pericolele care sunt promovate de către consumul de droguri" a declarat Sorin Oprea, şeful Agenţiei Naţionale Anti-drog.
Sorin Oprea a subliniat că în momentul de faţă, la nivelul Bucureştiului există în jur de 19.000 de consumatori de droguri injectabile, consumatorii de droguri din categoria opioidelor, în special heroină şi consumatorii de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
"La nivel naţional discutăm despre o prevalenţă, 4,3% din populaţia României, în ceea ce priveşte consumul de droguri în populaţia generală, adică populaţia intervievată între 15 şi 64 de ani. În 2007, procentul de prevalenţă era de 1,7%. Deci, avem o creştere pe această categorie de studiu, cu un procent care ne arată că într-adevăr este o problemă la acest tip de consum" a precizat şeful Agenţiei Naţionale Anti-drog.
El a indicat faptul că tinerii sunt cei în special vizaţi de către reţelele de distribuţie a drogurilor, de aceea strategia de combatere "are o formă directă, pe doi piloni principali şi anume reducerea cererii de droguri, în principal şi reducerea ofertei".