Autoritățile din județul Neamț fac eforturi pentru a curăța lacul Bicaz de deşeuri
Există localnici din Suceava, Neamț și Harghita care aruncă gunoiul în albiile râurilor și a pâraielor sau pe maluri.

09 Aprilie 2025, 18:51
Autoritățile din județul Neamț fac eforturi pentru a curăța lacul Bicaz, în care se adună an de an zeci de tone de deșeuri. În fiecare primăvară, oamenii din mai multe comunități aruncă sticle de plastic, dar și resturi vegetale și menajere pe diverse cursuri de apă, care ajung în final în cel mai mare lac artificial din țară. În plus, biodiversitatea este afectată de folosirea excesivă a apei de către un mare producător de energie din zonă. Are detalii corespondentul Radio România Actualități, Geanina Buftea.
Reporter: Primăvara, înaintea sezonului turistic, lacul de la Bicaz arată adevărata față a civilizației. Din păcate, încă există localnici din Suceava, Neamț și Harghita care aruncă gunoiul în albiile râurilor și a pâraielor sau pe maluri.
Adrian Bourceanu, prefectul judeţului Neamţ: Am solicitat prin adresă oficială celor de la Hidroelectrica să se aplece pe zona de igienizare, pentru că dânșii au contract cu un prestator privat. Urmează ca dânșii să pună în aplicare clauzele contractuale și să someze societatea câștigătoare și care are abilitatea de a colecta aceste PET-uri să își facă treaba.
Şi Problema uzinării excesive a celor de la Hidroelectrica a fost discutată.
Adrian Bourceanu, prefectul județului Neamț: Am avut foarte multe sesizări din partea, în special a pescarilor, în sensul în care s-ar uzina în perioada de prohibiție, într-o astfel de manieră încât rămân icrele populației piscicole pe mal, fără apă, ceea ce înseamnă genocid piscicol. Și au fost și alte chestiuni de armonizare a interpretării legii cu privire la regimul juridic al acelor pontoane plutitoare de lângă barajul Bicaz. Cred că ar trebui reluată această discuție privind legalitatea înființării unor astfel de pontoane plutitoare.