Adunarea Parlamentară NATO
Adunarea Parlamentară NATO are luni la Bucureşti sesiunea finală.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Octombrie 2017, 06:12
Adunarea Parlamentară NATO are luni la Bucureşti sesiunea finală.
De vineri până acum s-a lucrat la diferite proiecte, rapoarte pe toate temele care domină agenda NATO, de la ameninţările Rusiei la adaptarea tehnologică.
Luni are loc sesiunea plenară, cu participarea secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care apoi va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose.
Reporterul RRA, Carmen Gavrilă: "De la lucrările de până acum ale Adunării Parlamentare a NATO au ieşit în evidenţă o serie de teme cu impact direct asupra securiţăţii României.
De exemplu, s-a discutat despre o idee vehiculată recent, de actualizare a legislaţiei Alianţei, astfel încât trupele şi echipamentele să poată fi deplasate mai uşor, prin înlăturarea unor bariere birocratice.
Pentru asta, de exemplu, România ar trebui să fie membră a spaţiului Schengen, astfel încât trupele aliate să nu mai stea blocate la graniţele noastre, după cum a explicat ministrul apărării, Mihai Fifor.
Şi securitatea la Marea Neagră a fost o temă recurentă, care e foarte probabil să apară şi pe agenda întâlnirilor secretarului general al NATO cu preşedintele şi premierul.
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a explicat în faţa parlamentarilor NATO de ce Marea Neagră e un punct sensibil pentru Alianţă.
Teodor Meleşcanu: "Militarizarea Crimeii, din evaluările noastre, nu are ca ţintă doar Marea Neagră.
Militarizarea de aici, din Marea Neagră este doar punctul de plecare pentru o prezenţă rusă importantă în estul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu.
De aceea suntem îngrijoraţi şi de aceea am vrea să vedem în viitorul apropiat că NATO e mai implicată în asigurarea unei cooperări permanente între statele de la Marea Neagră."
Tensiunile cu Rusia sunt în creştere, fapt demonstrat şi de un raport în acest sens prezentat de raportorul general Rasa Juknevičiene :" Date fiind agresivitatea Moscovei şi încălcarea normelor internaţionale, Alianţa nu poate să nu ia în calcul şi posibilitatea unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unui stat membru NATO."
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa, la Bucureşti, la o evaluare concretă a stadiului de aplicare a deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia şi la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles de anul acesta, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului summit NATO din 2018.
Aspecte privind continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul internaţional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor."