Aderarea la Schengen "nu depinde de integrarea romilor"
Cancelarul german Angela Merkel a spus la Bucureşti că aderarea României la spaţiul Schengen depinde de securizarea frontierelor externe ale UE.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Octombrie 2010, 08:58
Aderarea României la spaţiul Schengen va depinde de modul în care sunt respectate condiţiile tehnice pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi nu de problema integrării romilor, a declarat cancelarului german Angela Merkel, în cadrul conferinţei de presă ce a urmat convorbirilor cu premierul Emil Boc.
Emil Boc a afirmat că România este conştientă de implicaţiile şi responsabilităţile pe care le are odată ce devine stat Schengen în vederea protejării frontierei externe a UE.
Potrivit premierului, România este hotărâtă să adere la Spaţiul Schengen în martie 2011, cu respectarea standardelor şi a condiţiilor cerute de UE.
Anterior, secretarul de stat francez, Pierre Lellouche declarase că în perioada 2007-2013, României îi sunt destinaţi 20 de miliarde de euro pentru integrarea romilor, bani care nu ar fi eficient cheltuiţi din moment ce mulţi romi de origine română ajung să contribuie la creşterea ratei criminalităţii în Franţa şi alte ţări occidentale.
"În aceste condiţii, intrarea României în spaţiul Schengen nu se va putea face", a declarat Pierre Lellouche, citat de France Info.
Spaţiul Schengen
Spaţiul Schengen este o zonă de circulaţie liberă din Europa.
Statele care au aderat la spaţiul Schengen au eliminat sau vor elimina controalele la frontierele interne.
Trecerea frontierelor dintre aceste state se realizează fără opriri sau controale între ţările membre.
Din Schengen fac parte ţările membre ale Uniunii Europene (mai puţin România, Bulgaria, Cipru care aşteaptă aprobarea aderarării) şi Elveţia, Lichtenstein, Norvegia şi Islanda care nu sunt membre UE.
Marea Britanie şi Irlanda, ţări membre UE au ales să nu implementeze acest tratat.
România, Bulgaria, Cipru , Elveţia şi Lichtenstein nu au început încă să aplice prevederile tratatului, implementarea urmând să fie aprobată de către UE.