17 judeţe pot rămâne fără bani europeni pentru mediu
Ministrul mediului a acordat un termen de o lună pentru ca cele 17 judeţe care au probleme cu implementarea proiectelor privind deşeurile să facă paşii necesari demarării acestora, în caz contrar urmând retragerea finanţării.
Articol de Roxana Dumitrescu, 26 Octombrie 2011, 20:08
Autorităţile locale care au probleme cu implementarea proiectelor privind deşeurile au o lună de zile la dispoziţie ca să le rezolve, altfel li se va retrage finanţarea.
Presiunea asupra absorbţiei fondurilor europene vine de la centru, mai precis de la ministrul mediului şi de la cel al afacerilor europene, care încearcă astfel să impulsioneze cele 17 judeţe codaşe în implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor.
România s-a angajat la realizarea unui sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor pană în 2015.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a adăugat că autorităţile de la Bucureşti vor monitoriza îndeaproape procesul.
"În ceea ce priveşte ministerul, vom avea oameni dedicaţi începând cu secretari de stat şi secretari generali, secretari generali adjuncţi, vor avea 3-4 proiecte în portofoliu şi începând de săptămâna viitoare se vor duce în aceste judeţe unde sunt cele mai mari probleme şi vor trebui să raporteze săptămânal ce au făcut.
"Altfel nu putem să-i mişcăm din loc în unele judeţe, unde deja este o atmosferă probabil de precampanie electorală şi se ocupă de alte lucruri, nu de ceea ce ar trebui să însemne absorbţia a 31 de miliarde de euro pană la sfârşitul anului 2015 de la Uniunea Europeană", a declarat Laszlo Borbely.
Prezent la întrevedere, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a adăugat că nu va ezita să propună guvernului o serie de măsuri dure în an electoral, întrucât vorbim despre pierderea unor sume importante de bani, care vor influenţa bugetul pe care Uniunea Europeană îl va pune la dispoziţia României în perioada 2014-2020.
Rolul autorităţilor locale în implementarea proiectelor cu bani europeni este cu atât mai important cu cât există posibilitatea ridicării nivelului contribuţiei Uniunii Europene la finanţarea lor cu 10%, a anuţat Leonard Orban.
"Dacă această propunere va fi acceptată - şi se pare că este un acord în consiliu; mai trebuie Parlamentul European să se pronunţe -, în 2012 vom opera cu o contribuţie a UE de până la 95%, ceea ce este o veste bună; ne va uşura activitatea în cursul anului 2012 şi ne va permite şi din punct de vedere bugetar să stăm într-o poziţie mai bună", a declarat Leonard Orban.
România dispune de circa două miliarde de euro din fonduri europene pentru implementarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor.
În momentul de faţă, rata absorbţiei în acest sector este de 2,5%.
Până în 2015, România ar trebui să recicleze 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care în momentul valorifică doar 1%.