"Mai puţine greşeli" în folosirea limbii române
Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răzvan Popescu, a anunţat că scăderea numărului de greşeli întâlnite în programele televiziunilor şi radiourilor a fost o constantă în acest an.
Articol de Ionuţ Dragu, 22 Decembrie 2010, 15:02
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au declarat că în perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2010 au monitorizat 12 posturi de televiziune şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM).
Potrivit CNA, monitorizarea arată faptul că "unele greşeli sau abuzuri lexicale frecvente au fost evitate de realizatorii de emisiuni".
Citiţi şi: |
Sinteza raportului de monitorizare Sinteza privind numărul erorilor de folosire a limbii române |
Coordonatoarea proiectului, profesor Rodica Zafiu, a precizat că printre cele mai frecvente greşeli se numărau expresiile "ca şi", "să aibe”, în loc de "să aibă”, "vroiam”, în loc de "voiam”, ca şi forma greşită "decât”, în expresii precum "am fost decât în concediu”, în loc de "n-am fost decât în concediu”.
Cu toate acestea, Rodica Zafiu spune că abundă "tocmai greşelile pe care le auzim tot timpul în jurul nostru, dar parcă de data asta am auzit mai puţin forme precum ora doisprezece”.
Rodica Zafiu a adăugat că "scopul acestui program este să ţină un nivel controlabil” al greşelilor de limbă din audio-vizual, astfel ca realizatorii de emisiuni să nu se îndepărteze sau, mai grav, să nu eludeze "varianta cultă, normată".
Greşelile gramaticale au scăzut constant în 2010
La rândul său, preşedintele CNA Răzvan Popescu a adăugat că scăderea numărului de greşeli a fost o constantă a acestui an.
"Dacă în urmă cu doi - trei ani aveam la unele posturi şi câte 100 de greşeli pe lună, în ultimul an a scăzut la 40”, a declarat Răzvan Popescu.
Preşedintele CNA a anunţat că programul va continua şi în perioada următoare.
Topul greşelilor
Câteva greşeli elementare, grave, care pot intra într-un clasament ad-hoc, negativ, al abaterii de la normele corecte ale limbii române:
- scrierea cu i sau ii în finalul unui cuvânt: "Tineret, mândria ţări” (Kanal D, 6.X) − corect: ţării; "nu oferii nimănui datele tale" (Prima TV, 6.X) − corect: oferi;
- lipsa cratimei: "lasămă domne’” (Prima TV, 16.IX) − corect: lasă-mă, domne’ – sau, dimpotrivă, folosirea nejustificată a acesteia: "Face-ţi asta dar creaţi o strategie bugetară” (TVR 1, 30.IX) − corect: Faceţi asta...;
- forma analogică ouălelor: "când era cu număratul ouălelor” (OTV, 21.IX) – corect: ouălor;
- pronunţiile inculte: "ce teneşi interesanţi ai!” (Kanal D, 13.IX) − corect: tenişi; "semnează ştatele de plată” (Antena 3, 5.X) − corect: statele; "servici” (B1 TV, 14.IX, OTV, 21.IX) − corect: serviciu; "să trăiască dintr-un salar mizer” (Pro TV, 21.IX) – corect: salariu; "Ia loc în boşchete” (OTV, 21.IX); "Vino aici în boşcheţi” (OTV, 21.IX) – corect: boschete;
- tendinţa, specifică limbajului neângrijit, de utilizare reflexivă a anumitor verbe: "nu îl întreb primul..., ca să nu mă risc” (Realitatea TV, 12.IX) – corect: ca să nu risc; "în ţara asta în care te rişti să te fure” (OTV, 21.IX) – corect: în care rişti;
- diferite forme de dezacord: "Unde-i bani...” (Europa FM, 4.X) – corect: Unde-s bani...; "Ce-s cu ele?” (OTV, 20.IX) – corect: Ce-i cu ele?;
- pleonasmul posesiei: "momentele din viaţa lui proprie” (Kanal D, 4.X) – corect: din viaţa lui sau din viaţa proprie;
- superlativul pleonastic: „vestea morţii sale este foarte fulgerătoare” (Antena 3, 4.X) – corect: este fulgerătoare;
- improprietăţi semantice: "Alături de noi se va mai adăuga şi psihologul...” (OTV, 26.IX) – corect: Alături de noi va fi şi psihologul.../Ni se va alătura şi psihologul.
(10) contradicţii în folosirea modalizatorilor: "Şi probabil că mai mult ca sigur au intervenit colegii” (OTV, 27.IX).
Concluziile complete ale monitorizării CNA pot fi consultate aici.