Un rom rememorează Holocaustul la Berlin
Comemorarea victimelor nazismului a prilejuit o premieră absolută în parlamentul german. "Holocaustul ţiganilor a fost uitat" a declarat în faţa legislativului de la Berlin un reprezentat al etniei rome.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 27 Ianuarie 2011, 19:32
Când vine vorba de victime ale Holocaustului, nu vorbim doar de evrei, ci şi de romi.
Problema discriminării acestora a revenit astăzi în discuţie în Germania, unde, în parlament, a fost organizată o comemorare a victimelor nazismului.
Pentru prima oară în cadrul unei astfel de manifestări a luat cuvântul şi un reprezentat al etniei rome, supravieţuitor al Holocaustului.
Acesta a criticat modul în care sunt trataţi romii astăzi în ţări ca România şi Bulgaria, dar şi în state din vestul Europei, ca Franţa şi Italia.
Comemorarea Holocaustului a prilejuit joi o premieră absolută în parlamentul german.
Un etnic roma, supravieţuitor al Holocaustului, a ţinut un discurs în Bundestag pentru a le aminti deputaţilor germani, şi nu numai lor, că pe lângă cei şase milioane de evrei şi 500.000 de etnici sinti şi roma au fost exterminaţi de regimul nazist.
"Holocaustul ţiganilor a fost uitat"
Zoni Weisz, azi în vârstă de 73 de ani, şi-a spus povestea reamintindu-şi evenimentele care s-au soldat cu moartea întregii sale familii.
Bărbatul a remarcat cu tristeţe că lumea pare să nu fi învăţat mai nimic din tragedia Holocaustului, având în vedere discriminările la care este supusă şi în prezent etnia din care face el parte.
"În Ungaria, extremiştii de dreapta îi terorizează din nou pe evrei, pe etnicii sinti şi roma. Neonaziştii au ucis din nou etnici roma, printre care şi un copil de cinci ani. Există din nou pensiuni şi restaurante cu inscripţii pe care se poate citi "Interzis ţiganilor".Holocaustul ţiganilor a fost uitat", a declarat Zoni Weisz:.
Înaintea acestuia a vorbit preşedintele Bundestag-ului Norbert Lammert, care a subliniat că milioanele de victime din rândul evreilor, etnicilor sinti şi roma şi a persecutaţilor politic sau religios ne reamintesc să combatem astăzi toate formele de discriminare.
De la ceremonia din Camera Inferioară a legislativului de la Berlin nu a lipsit nici cancelarul Angela Merkel.
Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, a participat în Polonia, alături de omologul Bronisław Komorowski, la comemorarea a 66 de ani de la eliberarea de către soldaţii sovietici a deţinuţilor din lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau, la 27 ianuarie 1945.
Această zi este în Germania, începând cu 1996, data la care Republica Federală îşi aminteşte de ororile provocate de regimul naţional socialist, condus de Adolf Hitler.