UE vrea pace în Orientul Mijlociu
Uniunea Europeană este îngrijorată de lipsa de progres în procesul de pace din Orientul Mijlociu.
08 Decembrie 2009, 18:26
Uniunea Europeană este foarte îngrijorată de lipsa de progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi face apel la reluarea negocierilor, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor europeni de externe.
Potrivit acestora, reluarea negocierilor ar trebui să conducă la o soluţie bazată pe principiul existenţei a două state în regiune.
Europenii subliniază totodată că sprijină toate eforturile Statelor Unite pentru reluarea negocierilor de pace.
Miniştrii europeni de externe au adoptat o declaraţie comună, după discuţiile avute la Bruxelles, în care fac apel la găsirea unei soluţii pentru rezolvarea statutului Ierusalimului, ca viitoare capitală a celor două state: Statul Israel şi Palestina.
Şefii diplomaţiilor europene spun în declaraţia finală a reuniunii că pacea între Israel şi palestinieni este în interesul regiunii, dar şi al Uniunii Europene.
În apelul către cele două părţi pentru reluarea negocierilor se speră că acestea vor conduce la existenţa paşnică a două state în regiune, cu un Israel independent şi democratic şi un stat Palestina viabil.
Miniştrii europeni de externe mai spun că Uniunea este profund îngrijorată de situaţia din Ierusalimul de Est şi, după recentele incidente, cheamă Israelul şi palestinienii să se abţină de la acţiuni provocatoare.
Miniştrii reamintesc faptul că Uniunea Europeană nu a recunoscut niciodată anexarea Ierusalimului de Est şi adaugă: "pentru a ajunge la pace, o cale trebuie găsită prin negocieri, pentru a rezolva statutul Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state".
Expresia "prin negocieri" a fost adăugată la textul iniţial propus de presedinţia suedeză, şi aceasta pentru a sublinia cât mai clar poziţia Uniunii.
La Bruxelles are loc prima reuniune ministerială a aşa-numitului "Parteneriat estic", lansat în luna mai, iniţiativă din care fac parte şi statele de la graniţa estică a Uniunii: Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus.