Turcia vrea mai mulţi bani pentru gestionarea fluxului de migranţi
Vizita ministrului pentru afaceri europene din Turcia, Beril Dedeoglu, la Bruxelles s-a concentrat pe problema ajutorului financiar promis de UE.
21 Octombrie 2015, 06:20
Europa pare hotărâtă să-şi relanseze relaţia cu Turcia, în condiţiile în care ministrul turc al afacerilor europene se află la Bruxelles, pentru discuţii cu mai mulţi comisari europeni.
Vizita doamnei Beril Dedeoglu survine la câteva zile după cea a cancelarului Angela Merkel la Ankara, dar şi pe fondul deciziilor summitului european de săptămâna trecută de a oferi Turciei o serie de avantaje dacă opreşte fluxul de imigranţi pe teritoriul său.
Turcia doreşte să primească din partea Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiaţilor fonduri suplimentare faţă de cele trei miliarde de euro deja promise din fondurile de preaderare, iar aceste sume adiţionale să fie revizuite anual.
Vizita ministrului pentru afaceri europene din Turcia, Beril Dedeoglu, la Bruxelles s-a concentrat şi pe problema ajutorului financiar.
Şi aceasta pentru că Beril Dedeoglu a avut pe agenda întrevederilor şi o întâlnire cu vicepreşedinta Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, comisar pentru buget, dar şi cu comisarul Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice, în afară de cea cu comisarul pentru extinderea UE, Johannes Hahn.
Marţi la prânz, Comisia Europeană, la conferinţa sa de presă zilnică, a adus unele informaţii legate de regimul de liberalizare a vizelor, ca parte a promisiunii UE faţă de Turcia, făcută la summitul de săptămâna trecută.
Aşa cum ştim, liderii europeni i-au cerut, în schimb, Turciei să sprijine, prin găzduirea pe teritoriul său, a cât mai mulţi refugiaţi, oprind, astfel, afluxul lor spre Europa.
În plus, cancelarul german, Angela Merkel, a confirmat în timpul vizitei sale în Turcia, de acum două zile, că blocul comunitar este dispus să ofere guvernului de la Ankara trei miliarde de euro, sumă definită, însă, de premierul turc, Ahmet Davutoglu, drept valabilă doar pentru o primă etapă.
Puterea de la Ankara, aflată în plină campanie electorală înainte de alegerile de la 1 noiembrie, a plusat în faţa Bruxelles-ului, solicitând alte fonduri care să fie alocate special pentru gestionarea crizei refugiaţilor.
De precizat, însă, că Angela Merkel a promis Turciei că va susţine, în acelaşi timp, accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană deocamdată prin deschiderea unor noi capitole de negociere şi liberalizarea în perspectivă a regimului de vize pentru cetăţenii turci, aşa cum au convenit şi liderii europeni la summitul de săptămâna trecută.
La solicitarea presei, în timpul vizitei ministrului turc la Bruxelles, Comisia Europeană a venit cu precizări în acest sens.
"Liberalizarea vizelor nu înseamnă ridicarea vizelor pentru toţi cetăţenii turci, ci această politică va începe numai pentru oamenii de afaceri turci, ca să câştigăm astfel încrederea în sistem, şi numai apoi le vom extinde şi altor cetăţeni turci care vor să călătorească în Uniunea Europeană", a spus purtătoarea de cuvânt, Nataąa Berto.
Rămâne de văzut, însă, cât de mult vor dura discuţiile privind deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia pe fondul presiunii imigraţiei şi al crizei declanşate de aceasta în Uniunea Europeană, ştiut fiind faptul că cerinţele UE se referă şi la respectarea drepturilor omului şi la libertatea de exprimare, chestiuni sensibile pentru puterea de la Ankara, acuzată în nenumărate rânduri că le-a încălcat în ultimii ani.