Trupe ruseşti în Ucraina, "până la normalizarea situaţiei"
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că trupele dislocate în Ucraina ar avea drept scop "apărarea drepturilor omului împotriva ameninţărilor ultranaţionaliste".
03 Martie 2014, 18:43
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat în această seară convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană pentru discutarea situaţiei din Ucraina.
După cum a informat corespondentul Radio România, Sorin Croitorescu, summitul ar urma să înceapă în jurul orei 12:30, ora României.
Criza din Ucraina va fi şi pe agenda întâlnirii de mâine de la Madrid dintre şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.
Rusia a anunţat că trupele sale vor rămâne pe teritoriul Ucrainei pentru a-i proteja pe cetăţenii săi, până la normalizarea situaţiei.
La New York are loc în această seară o nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina, reuniune convocată la iniţiativa Rusiei.
Presupus ultimatum al Flotei ruse
După cum susţine ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Rusia ar apăra drepturile omului împotriva ameninţărilor ultranaţionaliste.
Militarii ruşi continuă să debarce în Crimeea, iar în ultimele ore câteva sute de manifestanţi pro-ruşi au reuşit să ocupe un etaj din sediul guvernamental al localităţii Doneţk din estul Ucrainei.
Există informaţii, transmise de agenţia rusă Interfax, că flota rusă ar fi dat un ultimatum trupelor ucrainiene din Crimeea să se predea până mâine, la ora 5:00 dimineaţa.
Flota rusă din Marea Neagră a negat însă informaţiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităţilor militare ucrainene din Crimeea până marţi dimineaţă la ora locală 05:00 (03:00 GMT) pentru a se preda, în caz contrar urmând a fi ţinta unui atac, transmit Reuters şi EFE, citând agenţia rusă de presă Interfax.
Se poate spune că, în prezent, majoritatea unităţilor militare ucrainene din Crimeea rămân blocate de forţe ruse sau de forţe paramilitare pro-ruse.
Rusia "va avea de plătit"
Pe de altă parte, Rusia, a spus, la Kiev şeful Foreign Office-ului, William Hague, va avea de plătit pentru acţiunile sale din Crimeea.
William Hague a spus aceasta după convorbirile sale cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Vizita şefului diplomaţiei britanice este un nou gest de sprijin politic pentru Kiev din partea Occidentului, în condiţiile crizei din Crimeea, şeful Foreign Office-ului declarând, azi-dimineaţă, într-un interviu pentru BBC, că este cea mai gravă criză din secolul XXI.
Marea Britanie, a spus el, a ridicat problema ucraineană la ONU, iar astăzi îşi va preciza poziţia şi Uniunea Europeană.
El a spus că totuşi doreşte să dea asigurări celor două părţi că în continuare rămân deschise canalele diplomatice şi el l-a chemat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, să discute direct cu noul guvern ucrainean.
Ucraina " nu va ceda Crimeea nimănui"
La rândul său, Arseni Iaţeniuk a declarat că Ucraina nu va ceda Crimeea nimănui.
El a spus, totuşi, că sarcina guvernului constă în rezolvarea acestei crize pe cale politică. Şi, de asemenea, Ucraina se confruntă şi cu o criză economică, însă problema centrală, în acest moment, este cea a securităţii Crimeeii.
În opinia sa, Ucraina, autorităţile de la Kiev controlează situaţia din regiune şi fac totul pentru a rezolva şi dezamorsa problemele existente.
Totodată, Iaţeniuk a spus că speră că trupele ruseşti nu vor avansa dincolo de graniţele administrative ale Regiunii autonome Crimeea.
În opinia sa, nu există o soluţie rapidă a problemei Crimeeii, iar guvernul ucrainean pregăteşte o serie întreagă de măsuri, inclusiv cu privire la noul guvern al regiunii, Kievul nerecunoscând guvernul autoproclamat de la Simferopol.
El a spus, totodată, că Ucraina este gata pentru un dialog transparent cu Rusia.