Statele europene introduc progresiv carantina sau alte măsuri anti-Covid-19
Articol de Radiojurnal, 12 Noiembrie 2020, 14:08
Continentul european, care este, în prezent, centrul pandemiei de coronavirus, introduce progresiv carantina sau alte măsuri care să ţină în frâu maladia. Italia - care a depăşit pragul de un milion de cazuri de la începutul pandemiei - ar putea impune izolarea totală, în prezent mai multe regiuni fiind în carantină parţială.
De la miezul nopţii intră în vigoare şi în Grecia interdicţia de a nu circula noapte, decizie luată deja de numeroase state occidentate. Spania le va cere tuturor pasagerilor care vin din zona roşie, indiferent de naţionalitate, dovada unui test negativ de COVID-19, pentru a putea trece frontiera.
Dacă nu au făcut testul cu 72 de ore întainte de a intra pe teritoriul spaniol, aceştia vor fi amendaţi şi supuşi unui test de anticorpi.
Aproape toate ţările europene sunt pe această hartă roşie, cu excepţia Norvegiei, a Finlandei şi a unor regiuni din Grecia.
Corespondenţă din Madrid - Reporter: Annamaria Damian - Ministrul sănătăţii, Salvador Illa, spune că Executivul spaniol cere, din 23 noeimbrie, dovada unui test negativ de COVID, realizat cu 72 de ore înainte de călătorie.
Salvador Illa: Dacă la sosirea în aeroport sau în port, unde se realizează controalele deja implementate - de temperatură, de documente şi vizual - pasagerii nu prezintă dovada testului, li se oferă posibilitatea realizării unui test rapid de antigen, cu rezultat în scurt timp şi vor plăti o amendă. Dacă vin din ţări din afara Uniunii Europene, accesul li se poate interzice dacă nu îndeplinesc condiţiile cerute de noi.
Reporter: Potrivit ordinului publicat în Buletinul Oficial al Statului, valoarea amenzii nu este precizată, făcându-se trimitere la Legea Generală a Sănătăţii Publice, în care sancţiunile variază de la 3.000 la 600.000 de euro, în funcţie graviatea infracţiunii.
Dovada testului negativ de COVID nu este cerută în Franţa şi în Italia, şi se aplică în Spania după mai multe luni în care autorităţile regionale din Madrid, Insulele Canare şi Insulele Baleare au solicitat-o pentru a controla epidemia.
Guvernul spaniol a hotărât noua politică la frontieră, după ce a depăşit pragul de 40.000 de persoane decedate şi a înregistrat mai mult de 1.400.000 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2.
(PH)