Sindicatele din Spania ameninţă cu grevă
Potrivit liderilor sindicali spanioli, autorităţile au declanşat o campanie de intimidare prin procesele penale intentate organizatorilor şi participanţilor la greve.
07 Iulie 2014, 00:22
În Spania, principalele centrale sindicale se pregătesc pentru proteste, la 9 iulie, reclamând dreptul la grevă şi la activitate sindicală.
Potrivit liderilor sindicali spanioli, autorităţile au declanşat o campanie de intimidare prin procesele penale intentate organizatorilor şi participanţilor la greve.
Sindicatele Uniunea Generală a Muncitorilor şi Comisiones Obreras au anunţat proteste masive pentru miercurea viitoare, cu mitinguri la sediile prefecturilor din toată ţara.
Sindicaliştii spun că sute de colegi ai lor sunt judecaţi, după ce au participat la grevele generale din ultimii ani şi consideră că aceste procese constituie o ofensivă a autorităţilor, care încearcă astfel să îngrădească dreptul la greve şi la proteste, în general.
265 de sindicalişti sunt obiectul unor cauze penale, pentru care Procuratura cere pedepse de 120 de ani de închisoare în total.
Greva nu este o infracţiune, este un drept, spun marile centrale sindicale, care amintesc într-un comunicat că acest drept fundamental este prevăzut de constituţie.
Liderii sindicali susţin că nici unul din colegii lor judecaţi nu s-a comportat violent şi folosirea Codului Penal pentru a încerca oprirea activităţii sindicale este un atac la democraţie.
La un protest desfăşurat acum câteva zile, liderii celor mai importante sindicate remarcau - la Madrid, în faţa participanţilor, mulţi dintre ei angajaţi la firme importante cu conflicte de muncă în desfăşurare, precum Coca-Cola sau Airbus - că drepturile câştigate în 35 de ani de democraţie trebuie apărate şi că, paradoxal, drepturile muncitorilor sunt încălcate zilnic, în Spania, nu de către sindicate.
Solicitarea ca procesele penale să fie oprite a fost înaintată atât Consiliului Puterii Judecătoreşti, cât şi Ministerului Justiţiei.
Cauzele penale sunt pe rol în 13 din 17 comunităţi autonome şi au fost deschise în urma grevelor generale din anii 2010 şi 2012, când poliţia a intervenit în forţă la aproape toate protestele.