Sesizări mai numeroase privind produse nealimentare periculoase
Faţă de 2012, sesizările prin sistemul european de alertă rapidă au crescut cu 26%. Cele mai multe alerte vizează articole de îmbrăcăminte, jucării şi electronice.
16 Mai 2013, 19:18
Statele membre ale Uniunii Europene au transmis anul trecut peste 2.000 de sesizări despre produse nealimentare periculoase prin sistemul european de alertă rapidă.
Cifrele indică o creştere cu 26% mai mare faţă de anul trecut. Cele mai multe alerte au vizat articolele de îmbrăcăminte, jucăriile şi aparatura electrică.
Creşterea numărului de alerte este considerată de Comisia Europeană drept o îmbunătăţire a felului în care statele membre aplică legislaţia europeană de protecţie a consumatorilor.
Raportul pe 2012 este considerat pozitiv de comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.
"Am veşti bune şi veşti rele. Desigur, veştile rele se referă la faptul că mai sunt încă importate în Uniunea Europeană produse nesigure.
"Vestea bună este că măsurile de protecţie sunt îmbunătăţite şi că sistemul nostru de protecţie a produselor este foarte bun şi încercăm să-l ameliorăm în continuare printr-o nouă legislaţie referitoare la siguranţa produselor" - a spus comisarul Tonio Borg.
El a explicat că noua legislaţie, când va fi aprobată, va impune ca toate produsele vândute în Uniunea Europeană, indiferent dacă sunt fabricate pe teritoriul Uniunii sau în ţări din afară, să aibă specificat pe etichete ţara de origine pentru a avea astfel un control mai eficient asupra provenienţei produselor.
Categorizare a produselor periculoase
Câteva întrebări apar când vine vorba despre cele două mii de semnalări ale statelor membre anul trecut.
În primul rând, care sunt tipurile de produse periculoase şi apoi de unde provin aceste produse.
Raportul Comisiei arată că principalele categorii de produse pentru care au existat notificări şi au fost retrase de pe piaţă sunt produsele textile şi articolele de îmbrăcăminte. 34% dintre alerte au semnalat acest tip de produse, apoi 19% dintre alerte s-au referit la jucării, iar pe locul trei s-au situat aparatele şi echipamentele electrice.
Majoritatea alertelor, 58%, au vizat produse din China, iar cele mai multe notificări au fost făcute de Ungaria - 294, urmată de Bulgaria, Spania, Germania şi Marea Britanie.
România a făcut anul trecut 27 de notificări referitoare la produse periculoase care reprezentau un risc pentru consumatori.