Proiect de rezoluţie libanez, în Consiliul de Securitate
Administraţia americană a evitat să spună cum va vota în Consiliul de Securitate faţă de rezoluţia propusă de Liban privind condamnarea Israelului pentru aşezările construite în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
18 Februarie 2011, 11:18
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se pregăteşte să analizeze un proiect de rezoluţie prin care Libanul cere condamnarea Israelului pentru aşezările construite în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
Statele Unite doresc doar o declaraţie, pentru a nu îngreuna negocierile de pace din Orientul Mijlociu. Libanul este, în prezent, singura ţară arabă din Consiliu de Securitate al ONU .
Proiectul de rezoluţie propus de Liban consideră drept ilegale "toate activităţile de construcţii ale Israelului în teritoriile Palerstiniene Ocupate , inclusiv Ierusalimul de est."
Potrivit documentului, ele "constituie un obstacol major în realizarea păcii pe baza soluţiei a două state."
Diplomaţii americani au făcut serioase eforturi de a preveni ca textul să fie supus votului în Consiliul de Securitate şi au introdus, în ultimele zile, o altă variantă care să abordeze problema colonizării.
Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice, a introdus un proiect de "declaraţie prezidenţială", un document cu mai puţină relevanţă decât o rezoluţie, care arată "puternica opoziţie a Consiliului de Securitate faţă de orice acţiuni unilaterale ale părţilor."
Potrivit proiectului de declaraţie, ele "nu pot prejudeca rezultatul negocierilor şi nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională".
Consiliul de Securitate ar reafirma, totuşi, în declaraţia prezidenţială "că nu acceptă legitimitatea continuării activităţilor de construcţii ale Israelului, care sunt un serios obstacol în procesul de pace".
Secretarul de Stat Hillary Clinton a spus că preşedintele Obama a avut joi o convorbire telefonică cu Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, dar nu a dat detalii despre aceasta.
Hillary Clinton a reafirmat obiectivul Statelor Unite -două state care să coexiste paşnic.