Preşedintele Emmanuel Macron întâlnire la Paris cu cancelarul Angela Merkel
Cei doi lideri au reafirmat unitatea franco-germană, subliniind importanţa reformării Uniunii Europene
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 20 Ianuarie 2018, 02:43
Subiectul principal al reuniunii de lucru de la Paris a fost viitorul Uniunii Europene, în contextul în care preşedintele francez, care a făcut mai multe sugestii în acest sens, la scurt timp după învestirea sa în funcţia supremă, aşteaptă de mai bine de trei luni un răspuns din partea Germaniei, ţară care încă nu ştie când şi ce fel de guvern va avea. Nu întâmplător liderul de la Paris şi-a exprimat, ieri, speranţa că la congresul de duminică, socialiştii germani vor vota în favoarea intrării la guvernare, alături de conservatori:
"Sunt convins că social-democraţii germani susţin la fel de mult reformarea Uniunii Europene precum cancelarul Merkel" - a spus Emmanuel Macron, scăpând din vedere, că, de fapt, Partidul Social Democrat German este mai convins de iniţiativele sale decât conservatorii.
Nu numai că şeful SPD, Martin Schulz, a făcut o prioritate din aprofundarea integrării europene şi pledează pentru crearea statelor unite ale Europei, însă, social-democraţii germani îmbrăţişează fără ezitare şi alte reforme propuse de Paris, privite cu reticienţă de conservatorii germani.
Vizita făcută de Angela Merkel popularului lider francez, cu două zile înainte de congresul SPD, de al cărui rezultat depinde al patrulea ei mandat de cancelar, pare un adevărat strigăt de ajutor, dar şi un mesaj ferm de susţinere din partea lui Macron.
Cu toate acestea, odată instalat guvernul german, solicitările franceze s-ar putea înmulţii - după cum sugerează declaraţia făcută joi, de ministrul francez al economiei Bruno Le Maire, care a solicitat nu doar un buget comun european, ci şi o armonizare fiscală între Franţa şi Germania, precum şi o uniune bancară, idee respinsă categoric de majoritatea conservatorilor germani.
În cadrul conferinţei de presă comune, de la Palatul Élysée, preşedintele francez - despre care presa germană scrie că este în acest moment adevăratul lider al Uniunii Europene - a afirmat că ambiţiile ţării sale nu se pot înfăptui singure, ci trebuie sprijinite de ambiţiile germane.
La rândul ei, Angela Merkel a subliniat că pentru a putea acţiona în Europa, Germania are nevoie de un guvern stabil: "Ardoarea mea europeană şi concepţia mea despre o Europă puternică nu depind de hotărârea altor partide, însă, după discuţiile exploratorii de săptămâna trecută, sper că SPD va da undă verde începerii negocierilor de formare a marii coaliţii".
Dacă la congresul de duminică, de la Bonn, socialiştii germani votează împotriva continuării alianţei cu CDU-CSU, în Germania ar putea fi instalat un guvern minoritar sau organizate alegeri anticipate. În ambele scenarii, viitorul politic al doamnei cancelar devine extrem de incert.