Premiul Nobel, varianta chinezească
Cu o zi înaintea ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo, China a acordat propriul trofeu pentru pace fostului preşedinte al Taiwanului.
09 Decembrie 2010, 17:56
China a decernat joi propriul premiu pentru pace, primul de acest tip, în cadrul unei conferinţe la Beijing, cu o zi înainte de ceremonia de la Oslo în onoarea disidentului chinez încarcerat, Liu Xiaobo, luareatul din acest an al premiului Nobel pentru Pace, relatează CNN.
O fetiţă în vârstă de şase ani, Zeng Yuhan, a primit un trofeu şi un certificat în faţa camerelor de televiziune din partea organizatorilor Premiului pentru Pace Confucius, alături de o sumă de 15.000 de dolari.
Gazda ceremoniei a declarat că fetiţa a fost aleasă să primească premiul în numele lui Lien Chan, adevăratul câştigător şi fost vicepreşedinte al Taiwanului, deoarece "copiii simbolizează pacea şi viitorul".
Potrivit oficialilor chinezi, premiul i-a fost acordat fostului lider taiwanez pentru contribuţia majoră la apropierea dintre Taiwan şi China continentală.
Organizatorii au promis să acorde această distinţie anual, încercând să înlăture astfel sugestiile că premiul ar fi menit să contracareze premiul Nobel.
"China este o naţiune mare, care a fost influenţată de conceptul confucianist de pace o lungă perioadă de timp. Vrem să promovăm pacea în lume dintr-o perspectivă orientală", susţine preşedintele comitetului.
Între cei nominalizaţi pentru premiul Confucius se numără Nelson Mandela, Jimmy Carter, Bill Gates şi Panchen Lama, un lider budist tibetan loial Beijingului.
China şi-a manifestat nemulţumirea faţă de decizia de acordare a premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo a fost catalogat de către oficialii chinezi drept un infractor, iar premiul un complot al Occidentului împotriva Chinei.
Precedentul "Nobelului" în domeniul ratingului
Premiul chinezesc pentru pace nu este prima încercare de "dublare" a iinstituţiilor occidentale cu tradiţie.
În vară, o companie de rating din China, care spunea că va concura cu marile agenţii de profil din Statele Unite, a dat publicităţii prima sa clasificare a ţărilor în funcţie de riscul de a intra în incapacitate de plată.
În acest clasament Statele Unite au obţinut un rating cu perspectivă negativă.