Posibile sancţiuni pentru statele UE prea îndatorate
Miniştrii europeni de finanţe sunt aproape de a ajunge la un acord în privinţa unor sancţiuni pentru statele membre ale Uniunii Europene prea îndatorate.
28 Septembrie 2010, 09:48
Măsura introducerii de sancţiuni pentru statele membre ale Uniunii Europene prea îndatorate prinde contur la Bruxelles.
Miniştrii europeni de finanţe sunt aproape de a ajunge la un acord în privinţa măsurilor ce trebuie luate.
Astfel, sancţiunile, care prevăd între altele tăierea fondurilor europene, ar urma să fie aplicate automat, doar o majoritate a statelor membre putându-se opune unei astfel de decizii.
Preşedintele Consiliului European a vorbit nu despre consens printre cei 27 de miniştri de finanţe, ci de un grad important de convergenţă pentru ideea impunerii de sancţiuni în mod automat atunci când anumite ţări sunt prea îndatorate sau au deficite prea mari.
Preşedintele Van Rompuy spune într-un comunicat publicat la finalul reuniunii că decizia de sancţionare automată a unei ţări ar trebui să poată fi luată conform regulii majorităţii inversate.
Asta ar însemna că pentru a împiedica impunerea de sancţiuni pentru o ţară ar fi nevoie de o majoritate de state membre care să se opună, spre deosebire de practica actuală, când este nevoie de o majoritate a statelor favorabilă sancţiunilor pentru a le putea pune în practică.
Statele membre au mai căzut de acord aseară ca pe viitor să fie acordată o mai mare atenţie nivelului general al datoriei unei ţări şi nu numai deficitului public anual şi de asemenea se intenţionează suspendarea fondurilor europene pentru ţările cu datorii mari.
Discuţiile miniştrilor au anticipat propunerile ce vor fi făcute miercuri de Comisia Europeană pentru întărirea disciplinei bugetare în interiorul Uniunii după lecţia crizei din Grecia.
Raportul final al Grupului de lucru pentru guvernanţa economică va fi prezentat exact peste o lună liderilor europeni, la summit-ul de toamnă.