Numărul şcolilor cu predare în limba română scade în Basarabia
În 1991, în sudul Basarabiei, existau 18 şcoli cu predare în limba română, iar anul trecut se înregistrau doar 5, potrivit preşedintelui Asociaţiei "Basarabia", Anatol Popescu.
Articol de Andrei Şerban, 15 Aprilie 2014, 00:04
Situaţia dificilă în care se află românii din sudul Basarabiei a fost detaliată luni de reprezentanţii acesteia, prezenţi la Bucureşti, la invitaţia vicepreşedintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Bogdan Diaconu
Anatol Popescu este preşedintele Asociaţiei "Basarabia", care îi reprezintă pe românii din sudul Odessei.
El personal provine de lângă oraşul Ismail, port la Dunăre.
Principala problemă cu care se confruntă românii de aici este legată de numărul de şcoli cu predare în limba română, care scade în fiecare an.
Anatol Popescu a explicat că autorităţile ucrainene consideră că o şcoală nu mai aparţine unei comunităţi etnice în momentul în care există acolo o clasă cu predare în limba ucraineană.
În felul acesta, din 18 şcoli cu predare în limba română, cât existau în 1991, anul trecut mai funcţionau doar cinci şcoli.
Anatol Popescu a cerut României să continue să susţină comunitatea de români din sudul Basarabiei, pentru a nu se ajunge în situaţia în care aceasta să nu mai aibă şcolile sale şi să fie nevoită să înveţe limba maternă în cadrul unor reuniuni speciale.
"Fără sprijinul patriei istorice, riscăm să fim complet uitaţi, complet deznaţionalizaţi. Nu mi-ar plăcea să ajungem în cazul românilor mai departe de hotarele României care sunt nevoiţi să îşi deschidă şcoli duminicale pentru a preda limba română şi pentru a învăţa româneşte.
"Dar aceasta este perspectiva într-o perioadă, zic eu, de zece ani de zile, dacă nu se intervine urgent şi dacă nu se intervenea de acum 15 ani de zile", a declarat Anatol Popescu.
Comunitatea "este una strategică"
Directorul Centrului de Studii şi Strategii, expert în problema comunităţii de români din sudul Basarabiei, Eugen Popescu, a susţinut că această comunitate este una strategică, în contextul crizei din Ucraina, pentru că este cea mai expusă incidentelor dintre statul ucrainean şi populaţia rusofonă.
"Obiectivul Rusiei este de a ajunge la Gurile Dunării, utilizând populaţia rusofonă din sudul Basarabiei - mă refer în general la cea din oraşul Odessa.
"Dar, de asemenea, şi populaţia rusofonă de origine bulgară şi care de curând, în contextul crizei ucrainene, au fost vizitaţi de deputaţi ai Parlamentului rus.
"De aceea, populaţia românească de acolo are nevoie de un sprijin concret şi imediat al statului român", a spus Eugen Popescu.
Prezentarea problemei comunităţii de români din sudul Basarabiei a fost posibilă datorită invitaţiei primite din partea vicepreşedintelui Comisiei românilor de pretutindeni, deputatul social-democrat Bogdan Diaconu.