Lacurile de steril din Maramureş, risc ecologic
UE propune noi măsuri pentru o reacţie mai rapidă în caz de dezastre. Dezbaterea vine după ce nouă persoane au murit în urma deversări de reziduuri toxice de la un rezervor din apropierea localităţii Kolontar, Ungaria.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 26 Octombrie 2010, 15:51
Dezbaterea Uniunii Europene, privind o reacţie mai rapidă în cazul dezastrelor, vine după ce nouă persoane au murit, la începutul acestei luni, în urma unei deversări de reziduuri toxice de la un rezervor din apropierea localităţii Kolontar din Ungaria.
Scurgerea a afectat flora şi fauna din mai multe râuri, iar urme de reziduuri toxice au ajuns şi în Dunăre.
În urma accidentului, autorităţile de la Bucureşti au cerut întocmirea unei hărţi a zonelor de risc din România.
Maramureşul, judeţ marcat în trecut de incidente similare, este primul care atrage atenţia că unele din cele 17 iazuri de steril din zonă prezintă risc de accident ecologic.
Cu toate acestea, în judeţul Maramureş, un singur iaz este ecologizat.
La alte şase, lucrările sunt doar începute, iar celelalte sunt în conservare.
Din păcate, au fost abandonate şi sistemele de monitorizare la aceste mari surse de poluare care aparţin de Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase "REMIN", Baia Mare.
Ecologizarea iazurilor "trebuie urgentată"
Călin Crişan, comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu Maramureş spune că în cazul în care în judeţ s-ar produce ploi însemnate cantitativ, sau ierni bogate în precipitaţii, cumultate cu o încălzire bruscă a timpului înspre primăvară, ar putea ca la unele dintre iazuri să apară unele probleme.
"Probleme pe linie de mediu sunt odată neexecutarea lucrărilor de închidere şi ecologizare. Apoi, vorbim de o monitorizare defectuoasă a parametrilor iazului, în primul rând, datorită lipsei mari de personal de supraveghere", a declarat Călin Crişan.
Mai mult, Călin Crişan spune că în judeţul Maramureş există personal pentru supraveghere la un singur iaz, aflat în patrimoniul statului, "în rest, la opt iazuri de decantere nu avem personal de supraveghere".
Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan, adaugă că este nevoie de alocarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru finalizarea sau începerea lucrărilor de ecologizare şi pentru plata personalului de supraveghere de la iazurile de steril.