Italia - singură în fața invaziei de imigranți de pe Mediterana
Peste 5.800 de persoane au fost salvate în diverse operatiuni în Marea Mediterana în ultimele zile, în timp ce zece imigranti si-au pierdut viata.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Mai 2015, 12:48
La doar doua saptamani de cand la Bruxelles se căutau soluții pentru stoparea valului de imigranti care traversează Mediterana pentru a ajunge in Italia, dinspre nordul Africii, invazia in Canalul Siciliei continuă.
Cei aproximativ 6.000 de imigranti salvati numai in ultimele trei zile au ajuns pe coastele sudice ale Italiei. Intre ei – 80 de persoane cu boli de piele contagioase si 6 cetateni din Palestina care au povestit ca au scapat de sub tirania gruparii statului islamic.
Problema este insa ca in centrul de primire din portul Pozzallo exista doar 130 de locuri disponibile la 900 de imigranti, restul au ramas pe afara. Alti 1.500 de clandestini salvati pe mare au ajuns in Reggio Calabria.
Dintre acestia, doar 500 au avut posibilitatea sa primeasca un pat pe care sa doarma peste noapte.
La fel se intampla in toate centrele de primire din Sicilia si Calabria. De aici se constata ca in ciuda zecilor de intalniri si discutii dintre liderii europeni, Italia este tot singură în fața acestor probleme.
S-au triplat resursele pentru salvarea imigranților din mare, asta se vede, însă încă nu se face nimic pentru stoparea traficului de ființe umane pe Mediterana. Aceste nave improvizate puse la dispozitie de traficanți sunt foarte vechi și la primele furtuni sau din cauza supraaglomerarii se răstoarnă în mare în timpul călătoriei.
Italia este singură și pentru faptul că până acum nici o țară din Uniunea Europeană nu s-a oferit să preia o parte dintre acești imigranți salvați. Prin urmare, pe moment nu are decât să-și rezolve singură problema.
Tocmai de aceea, Ministerul de interne de la Roma solicită locuri de cazare pentru imigranții salvați în ultima săptămână consiliilor județene. Este nevoie de 9.000 de astfel de locuri. În fiecare județ vor fi distribuiți câte 100 de clandestini.
Se exclude Sicilia însă, care este deja arhiplină.
Ce se întâmplă cu imigranții imediat ce ajung pe pământ italian?
Supraviețuirea este și mai grea după ce ajung pe pământ decât pe mare. Odată ajunși pe teritoriul italian, imigranții sunt plasați în Centrele de primire, unde are loc identificarea lor (nume, naționalitate, vârstă) și unde primesc un loc de dormit, posibilitatea de a face o baie și mâncare.
În situația în care nu există locuri disponibile în structură (ceea ce se întâmplă în prezent în Sicilia și Calabria), restul imigrantilor rămân afară, în porturi, unde așteaptă să fie preluați, uneori chiar și după 48 de ore, pentru a fi identificați.
Însă indiferent că sunt în Centrul de primire, fie că sunt în porturi, unii dintre imigranți fug de frică să nu fie trimiși înapoi în Libia. Aceasta și pentru că ei vorbesc numai franceză și nu înțeleg de ce și ce anume trebuie să aștepte.
În general, imigrantii deja înregistrați in Centrele de primire sunt transportați pe nave -imediat ce se găsesc locuri disponibile în alte structuri din alte regiuni - pe teritoriul italian. De acolo, fiecare încearcă să supraviețuiască, să găsească un loc de muncă sau să ajungă la granițe pentru a merge în Franța sau Belgia, țările în care preferă să ajungă cei mai mulți dintre acești clandestini.
Statul italian spune că nu poate să le ofere decât un adăpost, în vreme ce Vaticanul, prin organizațiile Caritas și Sant Egidio oferă mâncare și îmbrăcăminte.