Independenţa catalană, "un ideal din Evul Mediu"
33 de judecători catalani au semnat un manifest în care pledează pentru legalitatea referendumului din noiembrie consacrat independenţei Cataloniei.
15 Februarie 2014, 07:53
Independenţa catalană este un ideal din Evul Mediu, iar catalanii luptă şi acum pentru autoguvernare, spunea vineri liderul guvernului regional într-un discurs deja obişnuit pentru promovarea în exterior a referendumului din noiembrie consacrat independenţei de Spania.
33 de judecători catalani au semnat un manifest în care pledează pentru legalitatea referendumului din luna noiembrie şi invocă dreptul de a decide.
În document, ei susţin că realitatea naţională din Catalonia presupune şi dreptul de a decide, în virtutea normelor internaţionale şi comunitare.
Un drept elementar, se afirmă în scrisoarea judecătorilor, este cel al popoarelor şi naţiunilor să îşi decidă viitorul.
Şi Constituţia spaniolă, chiar în primul articol, proclamă libertatea, justiţia şi pluralismul democratic, spun magistraţii, care mai susţin că problema cheie în această dezbatere este dacă se acceptă sau nu această realitate catalană.
Judecătorii catalani mai vorbesc în acest manifest despre voinţa poporului ca bază a autiorităţii puterii publice, prevăzută de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Pe de altă parte, Tribunalul Constituţional a dezbătut joi, timp de patru ore, problema suveranităţii catalane, însă cei 11 magistraţi nu au ajuns la un acord.
Divergenţele privesc posibila competenţă în a se pronunţa asupra unei hotărâri a Parlamentului catalan, care a adoptat o declaraţie de suveranitate în luna ianuarie a anului trecut.
Premierul Spaniei aşteaptă o soluţie "în spiritul Constituţiei"
Vineri, liderul regional al Cataloniei, Artur Mas, a cerut unui reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să vorbească despre regiunea sa ca despre o naţiune şi o ţară care luptă pentru autodeterminare.
"În viitor veţi auzi despre poporul catalan şi despre ţara noastră. Încercăm să ne păstrăm cultura, identitatea şi puterile. Când veţi auzi despre Catalonia în viitor ar trebui să vă amintiţi de vizita în această clădire şi puteţi să spuneţi tuturor că ştiţi despre lupta catalanilor pentru a dobândi autoguvernarea, un ideal pe care l-am avut din Evul Mediu" a spus Artur Mas.
Problema catalană a ajuns din nou la Palatul Moncloa, unde la conferinţa de presă săptămânală a guvernului, vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaría şi-a exprimat speranţa că această dezbatere se va încheia cu o decizie favorabilă, în spiritul Constituţiei.
Legea fundamentală spaniolă este în vigoare din 1978 şi prevede că şeful statului, Regele Juan Carlos, este cel care decide organizarea unui referendum.