Grecia va primi asistenţă europeană
Ultima iniţiativă venită de la Comisia Europeană e înfiinţarea unei echipe speciale de intervenţie formată din 30 de experţi, care să acorde asistenţă pentru ca Grecia să-şi respecte angajamentele financiare internaţionale.
13 Septembrie 2011, 18:58
Neîncrederea generală în capacitatea Greciei de a-şi rezolva gravele probleme financiare determină noi acţiuni din partea oficialilor europeni.
Ultima iniţiativă venită de la Comisia Europeană e înfiinţarea unei echipe speciale de intervenţie formată din 30 de experţi.
Aceştia ar urma să acorde asistenţă pentru a găsi o formulă în care Grecia să-şi respecte angajamentele financiare internaţionale şi să oprească declinul economic.
Detaliile prezentate marţi de Comisia Europeană ar putea fi menite tocmai transmiterii unui mesaj de optimism.
Experţi ai Comisiei sau ai statelor membre urmează nu doar să identifice soluţii pentru funcţionarea statului elen, dar să facă şi recomandări în domenii ce pot varia de la colectarea mai bună a impozitelor sau accesarea şi cheltuirea banilor europeni, până la aplicarea sistemului informatic în colectarea banilor la Fondul de sănătate sau înregistrarea terenurilor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly, a insistat că echipa de intervenţie nu va funcţiona ca un organism de control şi nu va prelua atribuţii care aparţin guvernului de la Atena.
"Termenii în care va funcţiona această echipă au fost conveniţi de preşedintele Comisiei împreună cu premierul Papandreou şi ne aşteptăm ca recomandările, ideile, sugestiile propuse de aceasta atât guvernului de la Atena cât şi Comisiei să fie puse în aplicare", a declarat Olivier Bailly.
Reprezentantul Comisiei a precizat că atribuţiile echipei de experţi nu se confundă cu cele de monitorizare a felului în care Grecia îşi respectă angajamentele internaţionale.
Liderul echipei se află zilele acestea la Atena şi va prezenta în această săptămână primele concluzii referitoare la nevoile tehnice ale administraţiei Greciei.
În privinţa evaluării acordului cu Fondul Monetar, Uniunea Europeană şi Banca Central Europeană, aşa-numita troikă, aceasta ar urma să fie finalizată până la sfârşitul lunii în vederea eliberării celei de-a şasea tranşe din împrumutul extern.
Dificultăţile Greciei în a-şi respecta angajamentele fiscale au determinat în ultima perioadă mai mulţi politicieni europeni să sugereze varianta ieşirii din Zona euro sau declararea incapacităţii de plată.
Ambele variante sunt categoric respinse de Comisie, cea a ieşirii din zona euro fiind chiar contrară legislaţei europene.
S-au înmulţit însă în ultimele zile şi vocile politicienilor care spun că scenariile pesimiste nu şi-ar avea rostul şi că aşa-numitul faliment al Greciei ar avea un efect de domino şi ar destabiliza întreaga economie europeană.